Selasa, 21 September 2010

jadi karnivor

saja je title gitu..

harini masih mood nak update resepi.. ntahle.. teringin nak makan gamaknya.. ni pun lapar lagi tak breakfast.. kang ado pi mamam awal ni kang..

kalau korang makan daging apa menu korang selalu buat ek? black pepper ngan masak kicap tu common kan?

lately mama suka makan ada satu resepi ni.. mama cilok dari blog mat gebu.. lupa dah nama dia.. rasanya lebih kurang nak jadi cam satay.. tapi mama buat jadi moist sikit.. makan dengan nasi panas2 memang sedap..

resepi daging goreng ala2 macam satay..

bahan2:
  • daging fresh.. lebih kurang 300gm.. ala2 senggengam la lebih kurang.. dicuci, rebus kasi lembut sedikit.. dalam 1/2 masak.. hiris halus2, ketepikan
  • bawang besar - sini nan ado bawah merah.. kalau korang ado sila pakai.. mama pakai bawang bombay kuning besar tu.. separuh untuk blend separuh di racik halus..
  • 1 sudu makan jintan manis
  • 1 ruas jari halia
  • garam n kunyit - mat gebu pakai kunyit hidup.. mama ganti kunyit serbuk aje le
  • air

bawang besar separuh, jintan, halia, kunyit n garam diblend sekali bersama 1/2 cawan air.. pastu gaulkan dengan daging.. biar kejap..

panaskan minyak lebih kurang 5-6 sudu makan.. pastu tumiskan perapan daging tu.. biar daging masak sampai air kering.. dalam masa yang sama, masukkan juga bawang dah dihiris tu.. agak2 la dalam 5-10minit lepas daging dah masuk..

siap!! angkat!!! kalau korang suka dia berkuah boleh juga.. mama rasa kalau masukkan sikit lada hitam dalam bahan blend pun macam menarik.. eh, boleh jadi menu untuk orang pantang gak ni kan? dap2..

selalu kalau mama masak daging yang keras sikit, air rebusan tu sure punya terus buat jadi sup daging.. campak2 aje carrot n kentang n celery.. sedap!

resepi daging kedua ni arwah emak yang ajar.. yang ini memang pedasssss terbaik!!!

bahan2

  • daging 300gm.. dapat batang pinang tak payah nak direbus2, terus hiris halus2
  • serbuk cili - dalam 4-5 sudu makan
  • garam
  • kunyit serbuk sikit

bahan2 atas tu terus perapkan sekali..

  • air asam jawa 1/3 cawan
  • daun kari

panaskan minyak dalam 5-6sudu makan.. ala2 bergenang gitu.. tumiskan bahan perapan.. pastu masukkan air asam jawa n daun kari.. masak sehingga air kering n daging empuk..

kalau resepi no 2 ni memang mama n papa layan makan dengan nasi panas2 n sayur tumis air je.. cellamaaakkk.. leleh ayaq liuq cheq kejap.. hahahahha


kalau korang ada resepi daging leh gak share.. sharing is caring.. right? hahahaa

Tiada ulasan: