Isnin, 27 September 2010

maintain gitu

tak mau mama yang nampak kebulur.. biar aidan yang nampak kebulur.. hahahahha.. aidan mamam nasi impit tu.. [gambar ihsan kak yang]



alhamdulillah, berat badan mama masih maintain.. syukur.. makan punya la berlambak2, tapi nasib baik la berat tak naik sangat.. tipu la kalau tak naik langsung.. ade la naik sikit 1kg gitu.. tapi syukur weh.. naik pun sebab makan tak hengat.. every weekend ade open house.. kalah masa kami kat mesia pun takde la tiap2 hujung minggu open house kami pi.. huhuhu.. pulak tu kakak2 kesayangan masak tak ingat punya sedap.. hehehe


harini mama nak cerita pasal makan.. dapat idea sikit masa dok cycle pagi tadi..


okey.. sehari berapa kali kita makan? kalau 3 kali tu bagus betul la.. maknanya tak skip meal.. tapi berapa banyak kita makan? sepinggan?? dua pinggan? berlemak ke idak?? huhuhu
kalau mama tengok orang jepun ni, depa kalau breakfast takde nye makan kat kedai.. kedai makan pun tak ade buka pagi..

kalau orang mesia, masuk kerja pukul 9, pukul 10 pi minum sat kat kedai mamak la, kedai cik temah la.. huhuhu.. depa tak ade.. masuk pagi terus start kerja.. maknanya breakfast kat rumah kan?
lunch depa pulak kemain punya laju makan.. takde la lepak2 berborak.. kami yang selalu malu sebab lepak lama.. bukan lama pun.. setengah jam ke sejam kalau ada kawan2.. depa tak buat.. makan slurrpp slurrpp slurrpp terus cabut masuk kerja balik..
effisien kan? mmm agaknya sebab itu la depa tak gemuk2.. makan dah le tak ada lemak, lepas tu berjalan gerak hari2 punya la bguih.. kita patut contohi depa sedikit sebanyak..
mama akui lately mama selalu skip breakfast.. kelam kabut nak berkejaran menghantar budak2.. aiman n papa pun selalu breakfast roti n cereal je.. sedih pun ade.. sebab awal2 haritu sempat jugak nak masak mee goreng ke.. tapi bila fikir2 balik.. ini pun sebahagian dari health cautious juga kan? ahahaha.. denial gitu.. dasar pemalas..
tapi mama cuba sedaya upaya dinner mesti masak.. kesian kat family ku.. papa kurus sangat dah sekarang.. rasanya lagi kurus dari masa kawen.. kang ade balik nanti orang kata mama tak jaga papa pulak.. huhuhuuuhuh.. papa semalam pakai baju formal sikit nak ke open house siap tergelak.. sebab baju tu longgar sangat sampai nampak macam baju pinjam.. hahahhhhha..
okey.. nanti sambung lain.. petang ni kena ngadap sensei besar.. seriaaauuu

5 ulasan:

Ealyie berkata...

anak no 2 nie mmg jenis 'pemakan' hagaknya kan beb?? ;)

mast@work berkata...

sama cam paris kan? hohoho

Iena berkata...

bila dgr bab mkn ni... sedey plak dgr... mkn2 ni sensitip ooo kak... hu3~
kite kat sini kan over mewah mknnya... tu yg kembang setaman tu...

mast@work berkata...

tu la ina, kak mas tengok awak gebu je pipi tu.. hehehehe

yatie chomeyl berkata...

tu la, bila duk jepun ni memeang x smpt nak gemuk sbb dah terikut cara diorg makan