Selasa, 1 Jun 2010

presenting rumah kami

serius aku bengang ngan komputer ni.. sat aaa

kena taip sekali lagi..

alhamdulillah, isnin minggu lepas kami dah masuk rumah sendiri.. dan syukur, rumah kami di tingkat bawah apartment 3 tingkat.. kami risau juga tak dapat tingkat bawah memandangkan aiman lasak betul dan orang jepun ni pulak pesen tak boleh bising2..

rumah ni kira kecil jika dibandingkan dengan rumah rakan2 kami yang lain di kyoto.. tapi syukur juga sebab lokasi masih dekat dengan kampus yoshida (15 minit berbasikal), train, bank, pasar dan 7 eleven.. kira ok la.. rumah ni ada 1 LDK (living, dining kitchen).. masa nak masuk rumah ni siap kena bayar key money dan deposit 300,000 yen.. sewa pulak 79000 yen sebulan termasuk bil air.. bil letrik tak masuk.. sebulan kira2 2 ribu lebih RM la untuk sewa rumah je..

so, sesapa yang kata rumah kat KL tu mahal, sila fikir 2 kali ok!!

buat masa ni tak ada banyak perabot.. nasib baik ada kawan bagi kami tv. futon (kak fid, betul ka saya eja ni?) tilam japan, peti ais kami beli la.. mesin basuh pun tak beli lagi.. pelan2 kayuh.. kat rumah tu tak ada perabot pun.. ruangnya kecik comel sangat, kami fikir, biar le kosong senang aiman dan aidan nak bergerak2..

so, enjoy gambar.. bab ni mama tau ramai tunggu..


ini pandangan dari living hall ke bilik tidur.. bilik tidur tatami - tapi tak syok banyak habuk. kami beli karpet nipis kasi tutup tatami tu.. tatami ni dia macam jerami.. buaian tu pulak ihsan hakimi yang anaknya tak jadi tidur dalam tu.. rezeki ko la aidan..

nampak tak ada pintu sebelah sana tu? haaa.. tu la almari kami.. aiman suka main ala2 doraemon tidur dalam tu.. hihihihi.. tilam, bantal, baju semua dalam tu.. ruang bilik tidur tu memang tak bubuh apa2 pun..


ni ruang tamu.. kerusi lipat je ada.. meja pun ilek lagi.. hehehehhe


ni kitchen mama - tempat mama buat magik.. tepi tong sampah tu peti ais, tepi peti ais pintu keluar


ini shower room.. cam dalam kapal terbang aje..


ni jamban.. papa dok berkira2 nak beli bidet ada warmer punggung tu.. kui kui kui

ni pandangan dari pintu masuk ke living hall
amacam?
comel tak? 

14 ulasan:

_mmm_ berkata...

kiut..senang nak kemas! mama lepas ni kene apply 5S la..kalau x tau 5S tu ape p tanye org jepun..one of the keyword 'seiri'

norfazleen berkata...

hihi..mcm rmh nobita la..

Rizza berkata...

comel... merasa la jadik oshin ye mast hehhehe

Queen berkata...

kat jepun memang sewa mahal..pestu umah kecik je....
takpe kak..tak payah beli perabot kot....
rasanya lebih selesa kalau akak biarkan kosong dgn perabot yang ssaaangat minima....senang nak kemas..senang nak guling2....

tetiba rasa macam tengok cite oshin..ekekkee

FAM berkata...

apsal aku rasa macam luas jugak. ke sebab cara amek gambar. apa2pun, seronok tgk! dapatlah tau rumah kt jepun camne. hehehe

mast@work berkata...

nampak aje besar, kocik le nak dibanding sewa 2k tu.. huhuhuhu.. redha je laaa..

Yen berkata...

so cute hehe

Oyis berkata...

cute rumahnya. mmg ala2 yg dilukis dlm kartun nobita kan? x pon mcm cerita oshin or the grudge hehe...

Nurzairul Isma berkata...

mas..comei rumah... dlm gamba nmpk luas je mas..cantik la...

jue berkata...

lebih kurang la dgn bentuk rumah aku dulu mast, dapur je lain sket..sewa dlm 7man gak..kecik je kan,sewa mahal..

m-i-o berkata...

bidet yg ada warmer bontot? wow! sgt canggih. jgn smpi bleh terbakar kulit bontot sudahla. ada jual ke kat mesia? hahaha.

zailamohamad berkata...

hidup di perantauan macam niler kan..bestnya dapat merasa hidup di bumi Jepun, semoga semuanya berjalan dengan lancar;)

[-suziey-] berkata...

hiks ok la tu..senang nk kemas..bestnye la dok di perantauan yek:D

IrNiS berkata...

wah mas, rumah mas kiut miut, akak suke. tapi mahal lah kan,ada brp bilik kat dlm rumah tu? k irnis paling suka tak dapur mas heheheh