Rabu, 23 Jun 2010

bersih itu kan separuh dari iman..

harini cerita pasal sistem kat jepun ni..

cerita pasal sampah ok..

masa mula2 sampai sini sikit punya perak.. bukan negeri tu ok.. sebabnya payah betul nak jumpa tong sampah.. tapi tak pulak sampah tu bertaburan.. kagum seh!

bila dah masuk rumah sendiri, tuan rumah kami tu warning pasal sampah.. lega jugak sebab landlady tu belakang rumah aje dan boleh cakap english.. hehehe.. legaaa..

pastu dia siap bagi jadual untuk buang sampah..

selasa n jumaat buang sampah general je.. guna plastik kuning
rabu buang sampah plastik aje.. guna plastik putih.. sampah plastik contoh plastik balut telur, ikan atau bekas2 polistirine yang tak combustible..
khamis buang botol PET dan aluminum cans aje.. guna plastik putih jugak

nak buang kat mana?

haa..

sini cheq tunjuk..

rumah cheq yang gantung2 baju tingkat bawah tengah tu le..



ni depan rumah cheq punya.. seberang jalan.. ada rumah kat situ punya sampah.. plastik beg mesti guna yang telah dikhaskan.. kena beli.. bukan main selamba je buang guna plastik beg supermarket tu..

ni sampah hari rabu..


ini tukang buang sampah.. pakai baju kurung naik beskal.. hahahaha

pastu semua tong sampah memang dah separatekan barang yang boleh recycle dengan yang tak boleh..
bila la mesia nak start camni.. konpem lebih indah negara terchenta ku itu..


8 ulasan:

Ms Lola berkata...

indahnya sampah... sampah pun kena bungkus cantik2 biar seragam

Yen berkata...

sori la mas aku btl² nk tergelak tgk muka hang....jauh ke tmpt nk buang sampah tu smpi kena naik beskal hehe..

Nurzairul Isma berkata...

bagusnye mas kat sane... nak buang sampah pon sistematik... firdaus mesti suke...

Tanpa Nama berkata...

Haa.bab-bab sampah ni minat betul kome. Dengar je mengenai sampah,terus je nak komen.malaysia kena praktis benda baik ni.undang-undang kitar semula kena dibuat.penguatkuasaan kena betul.mentaliti rakyat kena adjust dari kecik,tak boleh buang ikut suka hati je.kalau dalam kereta makan gula-gula or etc jgn buang plastik keluar tingkap,simpan dlm poket ke pastu nampak litter bin baru buang.klu kt mesia,tong sampah council bagi,pastu x hargai pulak,ada yang rajin pi bakar tong.ish2...tapi kat penang bhgn pulau ni ada org kata bersih sbb sistem kutipan dia bagus...:-)..mas/harris nanti kita org kesana krg bawak le jln2.nak belajar sistem kt jepun.look east - firdaus n isma

mast@work berkata...

ML, tu la.. sampah dia tak busuk ye.. lori sampah dia pun x busuk.. heran..

yen, aku naik beskal tu nak posing je.. hahaha.. x jauh le.. betul2 ngadap rumah aje..

isma, konpem firdaus suke punya..

firdaus, ye.. memang benda ni semua dari mentaliti.. kena dipupuk.. kat kedai pun tong sampahnya memang kena separate.. bagus kan?

Zety Zin berkata...

sungguh bersistematik. kalaulah kat malaysia buat gitu kan bagus.

pape hal pun minda rakyat malaysia ni yang kena ubah dulu.

Yen berkata...

ko ni selagi bleh pose, main hentam je tp anyway u rock mama aiman :)

_mmm_ berkata...

sebijik macam kat korea! lepas tu kalau x tau nak classify smph tu jenis ape kene masukkan die dalam kategori natural waste.betul x ma??