Ahad, 7 Februari 2010

jika mama aiman boleh, anda pun boleh

semalam kami berdua (mama n papa) join kelas fotografi kat the str.and... kelas under nikonian special untuk basic to intermediate user DSLR.. kelas ada dua trainer.. Andrew Boey dan Alex Ang.. verdict kami? best sangaaaattttttt!!!!!!

bila dah ke kelas, baru la kami tau.. selama ni pegang kamera pun salah... ahahahha.. seriously.. rupanya bila kita silap pegang kamera pun boleh sebabkan penyakit oo (carpal syndrome) lebih2 lagi bila pegang DSLR..

owh, sila jangan salah faham.. kami tak berniat langsung nak bisnes part time ok.. ini memang semata2 nak tambah ilmu dan nak faham DSLR.. ye laaa.. kalau ada kamera canggih tapi dok pakai auto mode je.. takde maknanya laaa...

pengisian sepanjang kelas termasuklah pendedahan mengenai exposure dan teknik betul mengambil gambar.. macammana nak metering supaya gambar nampak cantik dan tak perlu touch up lebih2 (ini penting ye.. kalau tidak takkan nak edit sampai 300 gambar kut sekali ambil kan kan kan?)

yang lebih seronok sebab Andrew Boey tu lawak.. dan pandai tackle students.. tak mengantuk langsung dan siap rasa tak cukup je sehari kelas tu..

kalau korang nak berjinak2 belajar fotografi mama memang cadangkan korang ke academy ni.. dan yang paling best, harga kamera n equipment nikon kat situ murah ye!!! serius ni.. D90 mama beli mahal 3 - 4 ratus dari harga depa offer.. semalam kami siap tambah beli lens lagi ye kat situ.. dan kalau beli kamera dengan depa, siap ada free class lagi.. 

lepas ni kami nak join kelas focusing dan flash pula.. ehehehhe..

so, enjoy la sikit gambar yang kami ambil masa kelas..

seperti biasa, mesti la gambar tuan punya blog dulu ye...


ni masa outdoor session.. papa ambil gambar ni

ada gaya photog tak??

gambar papa pulak.. mama ambil
 
indoor session dgn model2.. amacam? cantik tak gambar mama ambil?

ni outdoor.. mama ambil juga..

dan lagi.. 

ini siap tambah flash.. ooooo.. rasa cam buat ad aje.. ahahahaha

nota: mama pakai D90, papa pakai D60.. course fee Rm390/participant

7 ulasan:

Bai berkata...

kak nak tanya bape harga dslr tu? 1 set?

mast@work berkata...

Bai, yang D90 tu kalau n.p 4688 D60 dlm 2k.. tak ingat exactly harga D60 tu..

Anis berkata...

bestnye bila dpt share minat yg sama dgn partner. bila la anis nk start plak..hmmm..
D60 2nd-hand ke baru? kelas ni kt penang ke?

alfa juliet berkata...

baguslah ko siap attend kelas....mcm mana ko tau kelas mcm ni

mast@work berkata...

anis, sendiri pun boleh juge.. D60 tu bukan kami punya.. pinjam abah aku.. ahahahhaha.. kelas ni kat KL.. kat kota damansara.. dekat dgn rumah kak mas..

aza, aku beli magazine.. belek2 nampak kelas ni.. uhuhuhu

Ealyie berkata...

perghh.. sempat tu layan hobi.. jeles haku nyah..;p

mast@work berkata...

ely, nak seribu daya beb.. ahakss