Rabu, 24 Februari 2010

apa salah menjadi wanita??

sambungan dari entry semalam.. wah, banyak komentar yang sama2 hangin dengan mama.. mana taknya, bila kredibiliti tercalar, mestilah kita marah kan? lagipun, nampak sangat lelaki malaysia rasa tercabar.. menjawab antara komentar2 yang ada, kak fid, cue.pacs sebenarnya bukan mewakili keseluruhan penjawat awam.. cue.pacs sebenarnya ditubuhkan untuk menjaga kebajikan bagi kakitangan sokongan dalam kerajaan.. bagi kakitangan bergred 41 ke atass (senang cerita degree holder aa) sebenarnya tak termasuk dalam TOR perlindungan cue.pacs.. tak caya? sila rujuk dengan persatuan kakitangan anda yang terdekat.. sebab tu ceu.pacs banyak dilihat hanya membantu golongan sedemikian yang majoriti dalam kerajaan.. kak zufa, saya tak mau anak saya masuk politik.. sebab menteri2 kita semuanya datang dari politician.. sikit benar yang professional sejati.. kalau boleh aiman biar jadi CEO air.line, aidan pulak CEO bank.. boleh? ngeh ngeh ngeh..

harini pulak ada cerita lain, rupa-rupanya gender bias ni merentasi sempadan SPESIES ok! bukan setakat kaum hawa, malah nyamuk betina pun jadi mangsa.. ahahahaahha.. kesian, leh korang bayang tak nyamuk betina takde kepak??? mentang2 la nyamuk betina je yang menggigit.. kesian lorrr..

semalam serius, harini gelak sikit..

lepas ni mahu ku google tgk journal yang depa quote ni ISI index dia berapa.. AHAHAHHAHA

nota: ISI index adalah index untuk lihat kefemesan journal.. kalau ramai quote, lagi naik la mata dia..

petikan dibawah dari THE S.TAR harini..

Dengue war: Creating wingless female mosquitoes?

WASHINGTON: First it was just swatting. Then poison. Then sterilizing males. Now it is grounding females. Is there anything people will not try in the war against mosquitoes?

The latest idea: Genetic engineering that results in wingless female mosquitoes.

It is the females that do the biting, but if they cannot fly, they cannot zoom in on their victims. They would be expected to die quickly on the ground, researchers suggest in Tuesday's edition of Proceedings of the National Academy of Sciences.

The real goal is to prevent mosquitoes from spreading disease, and the researchers led by Luke Alphey of the University of Oxford in England are studying ways to reduce the spread of dengue fever, which mosquitoes carry.

The researchers, several of whom have commercial interests in the work through Oxitec Ltd., developed a method to genetically alter male mosquitoes, which then could mate with females.

Their offspring would have wing changes that prevent the females from flying.

Males could still fly, but they do not bite.

"The technology is completely species specific, as the released males will mate only with females of the same species," Alphey said in a statement.

"It's far more targeted and environmentally friendly than approaches dependent upon the use of chemical spray insecticides, which leave toxic residue."

Other efforts to block transmission of diseases such as malaria have involved releasing sterile male mosquitoes, which could breed with females, but no offspring result.

Bed nets also are widely used, but the researchers said the dengue-spreading mosquitoes bite in daytime rather than at night.

While this research is aimed at dengue, Alphey and co-author Anthony A. James of the University of California, Irvine, said it could also be adapted to such diseases as malaria and West Nile fever.

The research was funded by the University of California and the National Institutes of Health. - AP


3 ulasan:

Ealyie berkata...

ahahahaha.. depa ni meroyan kot mast! :P

mast@work berkata...

aku dok gelak je bayang nyamuk xde sayap.. ahahahha

lia berkata...

cuepacs slalu wat havoc benda2 bodoh yg memalukan penjawat awam...