Khamis, 28 Januari 2010

percubaan 2 liter

cuba angkat mouse siapa yang betul2 pernah sukat kuantiti air kosong yang diminum sehari?? aaaaa.. mesti korang tak pernah buat kan?? semalam mama cuba untuk praktikkan meminum 2 liter air sehari.. dah cuba beberapa kali mengukur guna gelas (8 gelas sehari) tapi tak berjaya sebab by tengahari atau petang dah lost count..

so, semalam mama buat cerita tragis isi dalam botol tupper.ware (yang edisi untuk letak kat peti ais tu) 2 liter air kosong.. kat sini, bila dikatakan minum air tu tak termasuk air-air manis ok.. air kosong semata..

bermula lebih kurang pukul 10 pagi semalam... sampai tengahari, baru suku berjaya diminum.. sampai petang baru separuh!!! ayaaakkkk!!!! ini macam sampai rasa nak terkucil2 pun tak setel minum air nih!!!

sampai malam, tiga suku baru habis.. itu pun perut rasa kenyang semacam.. petang makan cucur jagung dan malam cuma makan 2 keping roti je ok.. sebab serius perut rasa penuh.. bagus juga camni.. at least tak payah makan banyak2.. ahahahaha..

by the time subuh, hanya tinggal 100-200ml tak berjaya dihabiskan.. sigh T_T rupanya sehari tak cukup 2 liter air kosong yang diminum baaaa... harini cuba lagi.. moga2 tak kepanasan dah badan ni..

minuman manis semalam hanyalah air milo panas masa breakfast pagi.. lepas tu tak tahan dah mama nak minum ayaq lain.. serius!! ini macam kalu boleh buat body cleansing maaa..

9 ulasan:

inah yg jeliter... berkata...

mast, aku mmg dah lama amalkan petua minum air kosong minimum 3liter sehari (2 botol besar mineral) sejak 2thn lepas...mmg berkesan...kulit jadi cantik...kurus pun kurus...sbb bila kita minum air ni, kita akan rasa kenyang ja...pastu terkencing..buang toksik tu...tp jgn minum air kosong yg ada ais...karang buncit pula...hehe

alfa juliet berkata...

mast entry ko ni membuka mata aku ...aku pun tak pernah kira..cuma masa bf farzana dulu, memang aku akan minum air setiap kali jaga malam...bleh??

Yen berkata...

Mas,aku mmg praktikkn bila time bf dan mengepam tp rsnya xsmpi 2 lit kot but almost...minum je mmg la asyik nk terkucil tp sbb nk produce susu punye pasal ku gagahkn jua hehe...

m-i-o berkata...

ahkak minum air kosong minima 2 liter sewaktu dijangkiti selesema & demam shj. selain waktu tersebut - yillek! malas gile nak minum.

alasannya ialah,
malas nak ulang-alik gi toilet. hahaha! siap rasa tak menyempat. klo ditahan2, kompem bolos di ptengahan jalan :P

tp heranlah tengok kawan ahkak. dia minum air byk, tp outputnya taklah sekerap ahkak. ahkak saspek tangki air dia besar, takpun temperature dia tinggi. eh, bunyik macam cakap pasal kereta pulak :P

anyway, minum air byk memang bleh menguruskan badan. ahkak baca tips tu drpd the biggest loser asia :P

mast@work berkata...

inah, itu pasal la ko menjadik kurus dan aku yang menjadi gumuk ek! ahahahahha

aza, cuba ko sukat.. leh tengok amaun yang ko sebenarnya minum tu

yen, memang terkucil tapi kutahankan jugak.. ahahahaha..

kak zufa, mmg minum banyak air masak leh bantu turunkan berat badan.. sebab badan buang toksik melalui air kencing.. kalau tengah diet or buat treatment nak kurus, digalakkan banyak minum air masak sebab akan bantu buang2 lemak tu..

knv berkata...

eh memang berkesan tau! akak pulun average 4 liter daily. memang terasa sungguh kesannya. dok umah buleh la kan nak pi ulang alik toilet.

but i like the habit. cuma kalau keluar rumah tak dapat la kan? :P

lia berkata...

saya minum lebih 2l sehari dr kecik tp kena xkurus2 jugak? hu3...

mast@work berkata...

kak non, 4 liter???? waaaaaahhhhhh.. kagumnye saye!!!! memang tak larat ke bilir ayor le teman kalau gitu.. ahahha

lia, awak tu kan frame besar.. nak kurus cemana lagi sayang.. ehehehehhe

_mmm_ berkata...

mase nana minum 3L air satu hari..termasuk air manis spt teh o utk bfast..air kencing amat lah jernih dan x berbau hancing langsung. peluh tidak berase masin eh..iye saye mmg merase peluh yg mengalir dimuka ketika workout. gile cleanse x toxic dalam badan??? demam pun susah..ape lagi flu..sebab x sempat nak hinggap...asyik hilang dilarut air je kejenye..tp once dah start minum air byk..bile kurang badan mula rasa panas kat dlm..