Rabu, 13 Januari 2010

berapa banyak stok ebm sebelum ke pejabat??

harini hari ke 42.. tinggal 2 hari lagi.. berkira2 nak makan ape sabtu ni sempena habisnya pantang.. woot woot!!! but in the same time, risau juga sebab cuti makin singkat.. tinggal 2 minggu lebih sikit je aa sebelum naik ke pejabat.. officially 1 februari mama akan ke pejabat semula.. tapi dah 2 kali dalam pantang ni dah ke pejabat kira halal je aaa.. hohoho..

memandangkan tinggal lebih kurang 16 hari je lagi, mama punya concern adalah jumlah stok susu sebelum naik bekerja.. berapa banyak yang perlu disimpan sebagai stok?? dalam pa&ma bulan ogos (tak silap mama laa) tahun lepas, ada satu artikel tu kata, 50oz sekurang-kurangnya stok yang perlu ada.. well, mama baru reach jumlah 50oz tu pagi tadi.. tak masuk juga la stok2 yang pernah dipakai sebelum ni bila hantar aidan ke nurseri (2 kali) dan bila nenen rasa pedih2 pun mama redah bagi ebm kat aidan.. tapi masih pump untuk disimpan juga.. 

itu satu hal.. lagi satu, berapa banyak susu untuk dibekal ke pejabat.. itu pun mama tak pandai agak.. semalam mama try hantar aidan ke nurseri dari 9am sampai 4pm.. mama bekalkan 10oz.. alahai, tak cukup le juga.. mungkin ke kena 15oz baru ok.. nampaknye, kena tingkatkan juga pumping session dipejabat supaya leh cover balik 15oz tu..

sekarang ni mama memang ikut tips ely buat tandem nursing.. sebelah aidan, sebelah pump.. memang mencabar.. tapi ku lanyakkan juga.. dah kira cam moo moo tenusu la mama ni.. leh bayang tak?? toksah bayang le.. burok! hahahaha

kalau dapat cecah 100oz sebelum naik kerja mungkin cukup la kut.. dahtu 2hb sampai 5hb nak kena tinggal aidan pula.. aiyoh!

what say u?? any ideas or comment?? spit it out babes..

3 ulasan:

alfa juliet berkata...

buat seberapa banyak yg boleh mast...bagi lebih pada hari pertama di nursery, then balik tanya depa berapa oz anak minum...jadi esoknya ko bleh budget..kalau kat nursery ada peti sejuk, takde masalah untuk dorang keep je susu aidan tu..jadi tak yah lah ko risau susu tak cukup...

mama glam berkata...

macam aku dulu, aku simpan 20oz.. alhamdulillah cukup.. tapi, utk 7am-6pm jer lah...

tuh baby girl.. kalau baby boy, rasenya mau lagi banyak...

mcm aimee skang, aku tinggal jer 25oz.. tapi, dengan syarat ada peti sejuk lah.. kalau idak, susu rosak xleh guna esok harinya kalau x abis...

pasal stok, klu ko dah ada 50oz tuh ok dah.. sebab tiap2 hari pun ko ada pam bila dah masuk kije... so, stok bertambah jugak...

harap membantu...

mast@work berkata...

aza, n aweng.. tq for the tips..