Jumaat, 12 September 2008

racist?

lately, banyak sangat dok cerita pasal kaum2 ni.. bagi mama, politician n media yang banyak mainkan isu ni. bila dah dok asyik cakap, orang mula la dok fikir2kannya.. bagi mama, kita semua ni pendatang.. ye la, cuba fikir.. siapa sebenarnya penduduk asal malaysia ni?? orang melayu?? betul ke?? cuba fikir betul2.. cuba selidik salur galur keturunan kita.. at least 3 generation before us.. mama mengaku, mama bukan asal penduduk malaysia.. arwah atok mama sendiri sebelah abah orang INDON!! yerp!! betul tu.. mama keturunan orang padang, indonesia.. hahaha.. sebelah arwah emak pun rasanya gitu juga.. sebelah suami lagi aa, confirm JAWA.. dah tu, jawa dari mana?? dari indonesia la.. dah.. buatpe nak bising2 cakap pasal kaum2 ni.. orang cina yang ada kat sini pun lahir di sini.. lebih kurang la cam kita pun.. cuma depa lambat sikit je masuk malaysia dari kita.. indian pun sama.. buat apa saling cabar mencabar berkenaan kaum2 ni.. be sensitive la sikit.. kita ni rakyat berbilang kaum.. seronok mama rasa bila dapat tengok orang cina makan masakan india dan melayu dan kita pun dapat juga menjamah makanan mereka (yg halal okey!).. alhamdulillah..

cuma bab agama2, mama fikir, kita hormatilah sesama kita.. kalau time muslim nak solat, bagi la dengan sebaiknya.. same goes to christian, buddhist and hindus.. masing2 patut jaga amalan masing2.. toksah dok bising2.. kita sama2 buat amalam untuk agama kita.. mana ada agama suka musuh2 nih.. pihak yang suka api2kan ni memang jahat.. suka tengok berpecah belah.. ape la nak jadi.. kalau rasa cam tak boleh hidup dengan agama orang lain, pi cari negara lain.. tak pun, pi duduk bulan.. habis cerita.. ha, anut la awak sorang2.. pasal azan, mama nak komen sket la buat orang yg dok complen kata bising.. hello, kalau awak rasa nak duduk kat tempat aman damai, xde bunyi apa2 langsung, why not awak duduk kat kubur je.. kalau kubur pun masih dekat dengan rumah orang, haa.. pi duk tengah laut.. xpun atas bukit ka, gunung ka.. haa.. selesai kan?? hmm..

mama x suka sebenarnya lately asyik cerita bukan2 kat sana sini.. mama nak hidup aman damai la.. please.. boleh??? doa hari jumaat ni tau! kikiki

2 ulasan:

Farid Abu Talib berkata...

racist. ini political movement yang hanya direka oleh gerombolan united malays national organisation. keadaan berlaku disebabkan kelemahan pimpinan united malays national org untuk urus tadbir negara dan perpecahan dlm BN. utk membolehkan org melayu terus berpayung di bawah united malays national organisation maka keadaan dimana golongan imigran campur tgn dlm urusan agama dan hak melayu mesti ditimbulkan. walhal yang mulakan ialah ahmad ismail. siapa ahmad ismail? sila tanya mat google bin mat yahoo dia lebih mengetahui. kahkahkah

mast@work berkata...

hahahha.. betul2.. pelik dia x kena ISA ye?? hmm.. biar le adil, kalau satu pihak kena, kenapa lagi satu x kena..