Khamis, 18 September 2008

oatmeal and raisins cookies

semalam mama cuti Nuzul Quran.. jadinya, sempat la buat projek kecil- kecilan. alkisah, mama suka sangat dengan oatmeal and raisins cookies kat subway.. and yesterday, i manage to do my first ever cookies.. woooohooo.. grab the recipe from rinnchan.. alhamdulilah, it turned out well.. sebelum berbuka, mama dah kasi try pada aiman.. he likes it.. makan sampai 3 keping!! huh.. sugar rush mamat tu sehari.. kih kih kih.. tapi, to remind you guys, those cookies bukan jenis rangup2 ye.. dia memang jenis yang basah gitu.. ala, kalau nak try, gi beli kat subway.. ha..

for our iftar, we had a simple soto ayam.. minus the bergedel and kacang goreng.. mama x sempat nak beli bahan bergedel.. minced meat xde.. alasan betul.. hahahah.. kenyang betul semalam.. walaupun x ada nasi biasa, tetap kenyang.. dah 2 hari mama berjaya x makan nasi (xclude nasi impit soto ye).. kelmarin mama buat bolognese.. makan buka n sahur.. semalam soto.. uuUUuu.. kalau gini hari2, mesti papa n mama leh kurus time raya nanti.. muhahaha..

malam tadi terbangun sahur lambat.. 5.15am baru tersedar.. adusss.. dah la tak ada nasi.. jadi apa kami sahur?? papa mama masakkan maggi (kui kui kui), mama makan baki bolognese kelmarin.. hahahahahhaa... sori ye abang, mama janji mama akan repay masak sedap2 buka nanti (ayam bakar n sayur air je kut.. ngeh ngeh)

penuh meja dengan makanan.. ngeh ngeh


bancuhan cookies

cookies tengah bakar

lalalalala: siap dah cookies mama

Oatmeal Raisins Cookies (rinnchan fp)

Ingredients:

100gm butter
170gm brown sugar
1/2 teaspn salt
1 egg, lightly beaten
4ml vanilla essence
12ml fresh milk
150gm wheat flour
1 teaspn soda bicarbonate
1 3/4 teaspn baking powder
125gm instant oatmeal
100gm raisins


Method:
1. Soak raisins in hot water until soft. Drain and set aside.
2. Cream butter, brown sugar and salt until blended and smooth.
3. Add in beaten egg bit by bit until blended.
4. Add in vanilla essence and milk.
5. Sift together flour, baking powder and bicarbonate soda. Add into mixture little by little. Use a spatula to fold in until it forms dough.
6. Add raisins and oats. Stir well.
7. Divide dough into small balls and place on to greased baking tray. Press lightly using a fork.
8. Bake in a pre-heated oven at 190 deg cel for 15mins - 20 minutes. Remove and cool on wire rack.

5 ulasan:

Yan berkata...

tahun bila la gamaknya boleh try recipe ni.. hik hik..

/saya yg keras tangan tak reti buat kuih

iza berkata...

i pun teringin..na buat...rasanya raya tahun ni cap Tunjuk je banyak..mgkin yang buat pun honey cornflakes je..

amisah berkata...

macam besh nih!
buatlah banyak2 and bawak time buat biirthday aiman nanti ngeh ngeh ngeh :-)

mast@work berkata...

kak yan, ni pun first time saya buat nih.. sebab tu rupa dia crooked.. keh keh keh..

kak iza, kuih tunjuk2 jadi kemestian.. ini sekadar kudap- kudapan je..

weng, banyak la ko.. sume ko suh aku bawak time bday aiman bengkok mak!!

A Journey To Remember berkata...

wah... dh start buat kuih raya.. best tuh cookiess... ntah sempat ke ntah tidak nk buat kuih raya thn ni. last year buat sumernyaa hampess.. hihi