Rabu, 24 September 2008

berjaya!!! hehehe

semalam ofis kami arrange majlis berbuka puasa bersama pelajar.. sebagai pengerusi kelab staf yang baik (sila baca dengan darjah kepoyoan yang paling tinggi sekali), mama dan papa (merangkap emcee semalam) hadir le ke majlis tu.. siap angkut aiman sekali.. ye la, kami dah kena bekerja berdua, hangkut le incik aiman sekali.. hehe.. majlis patut start pukul 6.. mama tengok macam tak ada orang.. uish.. cuak kejap mama nih!! ingat tak ada orang.. alhamdulillah, menghampiri jam 7, penuh tempat majlis.. 200 orang yang hadir.. hehehe.. alhamdulillah.. syukur sangat2.. hasrat nak bersedekah pada student menjadi juga.. gambar tak sempat nak snap.. kena tunggu gambar ofis la nanti..

berbalik kepada kisah kuih tak jadi, dengan rasa rendah diri mama ingin mengumumkan... mama berjaya jugak siapkan kuih mama!!! yeay!!!! dengan bantuan teknologi presser kuih tart.. maka kuih den berjayo disiapkan pagi tadi.. (pakai tepung aritu jugak.. sebab sayang tak abis.. tak patut pulak buang2..) bangun kul 4 pagi, siap2 mandi lagi.. terus sahur dan mula projek buat kuih.. siap masuk ofis lambat gitu.. habis buat kuih kul 8pg.. bayang la kul berapa baru masuk ofis.. kui kui kui.. bila dah jadi, baru le boleh reveal resepinya.. resepi inti dari cik mat gebu (link sebelah kanan ye) dan resepi kulitnya dari puan amisah.. hehehe.. arigato sensei!!

KUIH TART puan mastur..

Bahagian Kulit:
4 cawan tepung gandum - digoreng tanpa minyak kemudian ayak
3 sudu ghee
1 buku buttercup 250g

bahan2 di atas di gaul guna tangan hingga sebati.. make sure buttercup dibiarkan di suhu bilik.. bagi lembut dengan sendiri..

Bahagian Inti:
3 biji nenas bersaiz sedang - di parut dan jangan buang airnya
1 kulit kayu manis
2 1/2 senduk gula kasar
sedikit cengkih
daun pandan
satu penutup botol esen vanila

bahan2 di atas di masak sehingga kering airnya.

cara- cara menggentel.
pengajaran no 1: tepung tu
 memang akan basah2 sikit.. jadi, tak sesuai dicanai dan pakai acuan.. ghee tu yang buat dia jadi lebih basah dari biasa.. rupanya, guna ghee ni memang fav mak mentua mama.. ape lagi.. bodek seh!!!!
pengajaran no 2: kalau dah tak boleh pakai acuan, pakai le tangan anda sendiri.. boleh buat bentuk nenas.. bulatkan guna tangan, lepas tu gunting bahagian atasnya. memandangkan yang first time tu mama gentel dan jadi macam kuih makmur.. gumuk2 aje.. jadi mama x tunjuk pics la.. malu.. tapi kira dah settle papa perabih kelmarin.. hahaha
pengajaran no 3: beli aje presser untuk kuih tart gulung kat kedai.. maka dengan teknologi tersebutlah kuih mama berjaya disiapkan.. kakakakakahkahkah.. baru rupa comel sket dan tak la segan sangat nak bagi mak mentua rasa.. :P

malam karang start projek lain pulak.. hahahhaha

proses sediakan inti tart

bancuhan tepung yang baru lepas ayak.. tapi lum jadi doh.. ni waktu first try haritu

tadaaaaa... hehehe.. usaha tangga kejayaan la mama!!!
********************************
Harini birthday abah mama.. uuu.. lelaki terhangat itu telah pun berusia 51 tahun.. tapi rupa cam 40an.. serius!! uban pun macam nak tak nak je tumbuh.. pagi tadi time mama call dia happy je suara.. makcik call la tu kut wish malam tadi.. hehehehehe.. tapi yang kelakar.. dalam banyak2 hal, dia dok risau kuih tak ada kat rumah.. alahai, cam dia tak kenal anak dia yang suka beli belah ni.. toksah risau la abah.. kira settle dah tu.. hehehe
********************************
mama masih tak dapat gaji cam orang lain kat usm ni.. ntah ape cerita tah maybank.. lambat le pulak masuknye ni.. heehehe.. bank lain sume dah masuk.. banyak lagi hal tak settle ni.. utang belum bayar.. duit belum tukar.. baju raya mama belum ambil.. huhuhuhuhu.. macam nak cuti awal la.. rasa macam jumaat ni cuti dah kut.. keh keh keh

okeyla..
XOXO mama (banyak ngelat la sekarang ni.. ape nak jadi tah!)

2 ulasan:

mrs noba berkata...

sedap nyer nmpk kueh tu...

mamaDhea berkata...

cantekkk & menyelerakan jugak kuih tart tuh..

sya wat tak guna ghee pn.. pkai butter scs 2ketul, air mawar sket, pewarna kuning sket.. eh.. mcm nk tulih resepi laa pulok.. ;P