Rabu, 27 Ogos 2008

last day ganti puasa

alhamdulillah.. today is my last day ganti puasa.. actually hari ni hari ke 31 gantian.. saje add one more day.. so, esok kira raya kecil la.. next week dah nak sambut ramadhan tahun ni.. firstly, mama nak mohon ampun dan maaf kiranya ada tersalah kata dan tersilap apa2 sepanjang mama rantings kat blog ni.. mama ni manusia kerdil.. yang mudah alpa.. sebab tu mama minta maaf terlebih dahulu.. kang takut puasa pulak tak diterima Allah.. isy..

tapi ada satu cerita yang mama nak sampaikan buat kawan2.. buat jadi pengajaran buat kita semua.. tadi mama nak rehat kejap di surau ofis.. ye la, satu pagi meeting vetting soalan final.. 3 jam tadi.. mama pun puasa harini.. kira letih le juga.. ingat nak baring2 di surau.. mama masuk surau dalam jam 1.35pm gitu.. nampak dah ada sorang lagi kawan mama (yg dah beberapa minggu dok asyik demam selesema) tido di surau.. mama pun masuk senyap2 dan baring atas sofa panjang dalam surau tu.. bilik gelap, lampu x dipasang.. kipas pun x pasang.. mama assume mungkin akak tu tak mau sejuk sebab x sihat.. okeyla.. mama pun baru je keluar dari bilik mama yg sejuk tu.. mama set jam nak bangun 2.10pm.. sebab ingat lepas tu terus nak solat zuhur..

alkisah harini ada la satu group hamba Allah berkursus kat sini.. kursus untuk lab rasanya.. lab highway.. or maybe refreshal course highway.. attendees org2 poli.. tak pasti jawatan apa.. kemungkinan lecturer poli la.. nak jadi cerita, mama sempat tertidur 10mins je.. sebab 1.50pm gitu depa masuk.. dah le masuk, x bagi salam, terus je bukak lampu dan bising2.. masyaAllah... mama dengan kawan tu memang terus terduduk sebab terkejut.. tak sangka betul.. memang rude.. langsung x minta maaf.. lepas tu duduk lepak2 dalam surau tu.. mama dengan akak tu tadi terus je amik air sembahyang.. sempat juga mulut ni terlepas cakap kat akak tu.. "RUDE betul!".. huhu.. ye la, terkejut tau mama time tu.. tengah lena tidur.. hmm.. mama solat lepas tu terus je keluar.. lagi best, surau tu surau staf.. surau student n tetamu ada di tingkat atas.. depa suka2 ati je masuk surau tu.. tapi itu kan rumah Allah, mama x kisah sangat bab tu.. cuma terkilan dengan sikap depa..

lepas je mama keluar, ada seorang akak bagitau, depa tension toilet kami berkunci.. fyi, toilet kami berkunci sebab ada hamba Allah yang tak reti pakai toilet.. banyak hasilan ditinggalkan.. lagi best, apa2 barang tambahan dalam toilet tu e.g sabun ke, tisu ke, selalu hilang.. pelik betul.. dalam environment cam kami ni pun ade jugak orang yang kurang ketamadunan dia ye.. hmm..

pengajaran yang harus dipelajari - tak kira kita ke mana pun, apalah salah kiranya kita berbudi bahasa sikit.. tak terkurang apa2 pun.. tak luak pun.. tak kira sama ada kita tuan rumah mahupun kita sebagai tetamu, seharusnya perkara camni tak jadi.. harta ke, jawatan ke, tak bawa kita ke mana2 pun.. di sisi Allah kita yg sama.. akal dan ilmu aje yg mampu bezakan antara manusia dan haiwan.. suddenly mama teringat kat kawan mama sorang (puan misah).. dia pun tension2 je dengan orang2 yg lagak cam best camni.. hmm.. sabarlah ye.. Allah nak uji kita tu.. kalau kita tak mampu, takkan Allah uji sebegitu rupa kan?

Wassalam.. sekian tazkirah harini.. oleh ustazah tak bertauliah.. huhuhu

12 ulasan:

Fara berkata...

sabar mamaaiman...nnt batal puasa. hehehe...

niza berkata...

mas smbg study next year ke? kt mn ehh?

slmt menyambut ramadhan al mubarak yer mas..

mast@work berkata...

fara.. sebab sabar tu yg x terkeluar ayat yg x sepatutnye.. huhu..

niza, insyaAllah tahun depan.. kena tgk kuota usm la.. tp kalau takde halangan, kami ke kyoto, jepun kut..

Tanpa Nama berkata...

isy isy...sabor je lah ngan depa tu ek. macam tau2 jer hang tu posa, time tu la depa wat cenggitu kan?

dugaaaaaan, bak kata p.ramlee *sengih*

Tanpa Nama berkata...

err, lupa lak nak taruk nama kat bawah komen tu...hehe

KC

aishah zaharin berkata...

mas, gie la sambung kat US.. kan sana pretty good geotech.. PLUS hehe.. leh dapat free accomodation kalau gie holiday sana.. (shopping pun dahsyat sana..) keskeskes..

mast@work berkata...

kak kc.. tu la.. ni bulan posa ni dugaan camne la pulak ye.. sib baik la kelas2 dah abis.. kalau idak letih campur marah2, fuh, kurang pahala nih..

wahai kak aishah ku sayangi.. memang kat US the best place.. tp makcik ni ha.. malas nak amik entrance exam depa.. lak tu 4 tahun maa nanti kat sana.. kang aiman balik xleh cakap utara camne?? kui kui kui..

Yan berkata...

kah kah kah.. ke situ plak hang.. cakap utara bley ja practise hari2 kat umah..

wooo.. next week dah posa.. selamat menyambut ramadhan.. semoga tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelum.. amiin..

aishah zaharin berkata...

just to share some thoughts..

tarawikh di rumah kalau tak salah lebih afdhal untuk ibu2 dengan anak kecil agar tidak mengganggu jemaah.. hukum pun sunat, wak perlu diperberatkan..

sekadar pandangan.. wallahualam..

niza berkata...

wow best tuh jepun, niza dulu kat kawasaki, bkn g study, company hantar keje. mmg cantik dan bersih sgt kat sana.tingin nk pegi lg tp x tau bila.

mas, sng ke nk apply ke oberc? niza dpt rlka usm tp smpi hr ni xder berita apa psl kat mana nk smbg study. dgr citer usm dh wat polisi baru x hntr student g uk, aus and germany. betul ke? niza x tau lg nk smbg mana. huhu.

aishah zaharin berkata...

it's ok apa? hehe. bagi makan laksa 3-4 mangkuk pandai la dia tukau lidah.. :D

mast@work berkata...

kak yan and kak aishah: mau pening aiman kat sana.. hait hait hait.. kejap jepun, kejap english, kejap melayu - utara.. kuhahahahha..

niza - usm RLKA memang agak perlahan sikit.. ramai stuck sini jugak.. kami ikut program staf - ASHES.. kuota tunggu lepas raya ni baru tau.. tu la, memang limited dah seat ke UK skang.. AUS pun tahun ni habis dah.. huhu.. sebab tu kena cari tempat yg ada bahasa ketiga ni...