Selasa, 5 Ogos 2008

pakai kasut petak- petak & char kuey teow

harini selesai sudah proses akreditasi program pengajian kami.. alhamdulillah, mulanya mama cuak jugak sebab kena standby untuk sesi Q&A.. tapi rupanya, more like discussion session.. kira okey.. banyak juga input untuk memperbaiki kualiti pengajaran.. tapi mama berdoa semoga kami dapat full accreditation untuk session ni.. insyaAllah.

semalam berbuka puasa mama masak char kuey teow.. resepi dari myresipi.com.. mama copy dari page tu je la.. nak menaip macam kurang je rajin.. hehehe.. tapi memang berbaloi aa.. sedap.. senang je pun resepinya... paste dia boleh simpan dalam fridge untuk diguna kembali..

pagi tadi mama buat macaroni sup untuk sahur cum bfast aiman n papa.. bekalkan untuk aiman sebenarnya ke nurseri.. balik ni nak kena tanya depa okey ke idak aiman makan.. lately dia macam memilih sikit makannya.. nasi kurang makan.. tapi dia cukup suka ikan n ayam.. part isi dia.. dan aiman skang banyak bergantung pada susu je.. kena bukak buku balik aa tgk kaedah weaning untuk aiman.. keyla.. mama stop sini.. nak gi solat and nak balik awal.. cam ade mood baking.. huhuhu chiow!

p/s: tajuk entry memang sengaja x ada kaitan dengan artikel.. hahaha.. tapi mama memang pakai kasut petak2 harini..

oleh: che'iza Penang Char Kuey Teow

Bahan-bahan ( 2 org )

* UTK PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula


* UTK MEE *
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur


Cara-cara

UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.


UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
**Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......

4 ulasan:

aishah zaharin berkata...

aiman pun dah jadi macam afiq n adib ek.. akak ari tuh, si afiq n adib siap sembor² nasi tak nak makan.. last², sabtu lepas akak masak nasi tomato ngan ayam masak merah (version baby).. alhamdulillah! dia nak tukau angin kot.. depa pun macam kita gak, nak makan macam²..

since mas pandai buat mee kungfu tuh, why not try alter to suit babies need.? sbb adib ari tuh suka jek hirup kuah cantonese kuey teow akak..

good luck!

mast@work berkata...

kuey teow kungfu aritu memang dia makan kueyteow tu.. huhu.. saya nak praktis dia makan nasi.. lain2 dia makan.. roti, biskut.. memilih la pulak sekarang ni..

A Journey To Remember berkata...

salam.. saje singgah sini nk tambah kenalan blogger. anyway, saya niza. comella aiman tuh.. niza pun ade baby jugak tp br 5 months.hehe..

mast@work berkata...

wsalam.. thanks niza sebab singgah..