Rabu, 26 Ogos 2009

tutorial blog - tukar layout guna xml file

bantuan pernafasan ini adalah ditujukan kepada puan reen yang katanya dah bosan tengok strawberry kat blog dia.. hahahha.. memandangkan hari ini aku masih belum ada semangat nak kerja, ku layankan jua permintaan mu itu reen..

Step 1 - Mula² pastikan ko save blog asal ko tu.. make sure ko masuk dalam dashboard ko, klik pada layout, edit html dan kemudian ko download full template macam kat bawah ini..

save le dekat mana² sekalipun.. kiranya macam backup blog ko le ye..

Step 2 - Kemudian, ko pi la cari mana² layout yang ngko suke.. dan download nye.. save le kat desktop ko untuk diupload dalam blog kelak..

yang ini ehsan ipietoon.com

Step 3 - Masuk balik dalam dashboard ko, browse file macam aku tunjuk kat bawah ni.. dan upload.. ko make sure apa² coding html ko dalam blog asal di kopipes dalam word ka, mana² ka.. nanti ko insert la gadget kemudian.. save template tu..


makanya.. tadaaaa.. ko boleh view blog baru kau.. sila adjust² layout itu mengikut sesedap rasa ko..

harap dapat membantu ko seadanya.. sebarang soalan boleh diajukan ke bahagian komen.. hahahha

4 ulasan:

zailamohamad berkata...

Zaila kalo tukar layout mesti list blog kawan2 hilang..ermm..ader cara tak nak bagi benda tu tak hilang???

mast@work berkata...

zaila, masa mas tukar layout ni, ada juga yang save, ada juga yg hilang.. ntahle.. bab tu pun mas terkial2.. ahahha

Hazrina Ahmad berkata...

orait..thanks puan mastura..nnti kita aku try bila free nanti..thank u so much 4 d tutorial...

mast@work berkata...

puan reen, sila la ye... bila dah berjaya jangan lupa kabarkan kat aku..