Jumaat, 3 Disember 2010

My little bear

exactly at this time a year ago, I gave birth to my little baby bear.. Aidan bin Muhd Harris.. Bising ok mulut dia.. baru keluar dari perut dah huwaaaa kasi satu dunia dengar..

mari refresh balik rentetan hari bersalin.. sepatutnya mama kena induce pagi 3hb tu sebab cukup2 40weeks dan Dr tak mahu tunggu lama sebab sebelum tu ada history low fetal count.. sadis je.. seram pun ade.. sbb mama tak pernah induce.. masa aiman pecah ketuban terus jalan udah bukak 3cm..

malam tu (2hb) papa balik pun dah lewat sebab ada kerja banyak review soalan.. balik2 abang aiman masih belum tidur dan nak puas2 main dengan papa dia.. papa kesian sangat malam tu sebab dia masuk tidur pun udah pukul 1 pagi..

tiba2 pukul 3 pagi (ok, yang ni seram.. aiman n aidan dua2 start sakit lebih kurang sama) mama turun darah n start rasa cramp kat perut..

nasib la pilih hukm yang dekat cheh nak p sebab rumah tokayah tak sampai 5 minit pun dari hospital..

masuk je ER Dr check jalan - mak aih rupanya dah bukak 5cm.. hahahhaa.. petang sebelum beranak mama sempat lagi layan abang aiman kat tasik permaisuri..

terus Dr pecahkan ketuban (ok, ni first pengalaman mama) terus tolak masuk labour room.. huhuhu

lepas sejam setengah mama tahan sakit (ok, sakit bebenar sbb konon nak terer tak mau amik pain killer) mama minta juga dari Dr nak epidural.. hahhaa ngelat.. tapi meh mama bgtau.. kalau jalan dah buka besar, sila jangan gatai pi amik epidural.. nak pasang SAAKKKIIITTTTTT.. kalau nak amik sila ambil masa jalan baru2 buka..

bila dah dapat epidural.. humang aih... fuuuhhh.. lega ok... maka mama dengan 2 kali push aje.. alhamdulillah.. Aidan pun keluar.. kejap je.. masa tu pukul 7.30 am.. benda seram kedua (anak2 mama semua lahir hari jumaat pagi - harap2 dapat keberkatan jumaat korang ni)

fresh dari oven.. sila lihat hidung tu.. bakat sapa ek? ahahhaa

first day.. nampak kuning aidan masa ni

Dua bulan lebih sikit udah sampai singa.pore.. hehhee aum pipi dia

leleh ayaq liuq terbaik dari ladang.. yyoooossshhh

apa mauuu??? hehehhee

Ya Allah, jadikanlah anak2ku sebahagian ahli syurgamu.. jadikan mereka anak2 soleh.. yang bakal menjadi pemimpin umatmu diakhir zaman ini ya Allah.. jadikan mereka hambaMu yang taat dengan suruhanMu, taat dengan rasulMu Nabi Muhammad SAW.. tetapkanlah iman di dada mereka.. jadikan mereka bijak, lembut tutur katanya, sopan budi bahasanya, disayangiMu dan disayangi semua.. Amin yarabbal alamin..

Sayang mama Aidan, selamat hari lahir.. semoga Aidan membesat dengan sihat.. panjang umur dan sentiasa dirahmati Allah..

nota: harini genap SETAHUN mama success breastfeed.. alhamdulillah..

8 ulasan:

Zety Zin berkata...

happy 1st birthday aidan and congrats berjaya breastfeeding hingga ke saat ini :)

mama glam berkata...

happpy b'day aidan sayang! semoga membesar menjadi anak yang soleh hendaknya... Aminnn....

yatie chomeyl berkata...

hepi 1st bday Aidan.

tp nti dh masuk hoikuen, lepas umur 1thn biasanya diorg bg minum fresh milk je. mcm baby SN..tp kat rumah tetap cari nenen mommy hehe

Yen berkata...

Happy 1st birthday Aidan...and gud luck and teruskan ur bf journey :)

wancuyan berkata...

happy birthday aidan, pluk cium dr tokcu, pahcu & family..nanti kita jmpa kat cheras...
kyg...teruskan, memang puas coz wancu dah but kat akalil till 3.3yrs.

mast@work berkata...

tq everyone for the wishes..

aNiS tHe BumbleBee berkata...

ouhh..bestt!! dapat jugak 1year bg bf kan...

happy bday aidan....muah!muah!!!

Oyis berkata...

happy 1st bday aidan! comel sgt tido meleleh ayaq lioq tu olololo...

mast kena pecah air ketuban sakit x? cpt jgk eh proses bersalin tu, Alhamdulillah. bagus bersalin awal2 pg, org tua2 kata, anak nya nnt cerdik and mudah menerima ilmu, insya Allah betul..