Isnin, 5 Disember 2011

Tokyo D2 V3.0 -- Disneyland

* السلام عليکم *

 こんにちは q(^_~)p

hari kedua di Tokyo, memang plan lama weh nak berjimba di Tokyo Disneyland.. Siap pujuk rayu papa nak tidur hotel sana.. berjimat2 tak berbelanja berlebih2 dan tak jalan jauh untuk beberapa bulan (guna duit sendiri) sebab nak puaskan hati kat Disneyland..

Tips nak ke Tokyo Disneyland 
  • cari tarikh low peak time.. harga lebih murah dan tak lama nak beratur -- kalau holiday season pengsan la! 
  • different season different event ada.. contoh bln 10 ada halloween n time kami pi dah start krismas punya parade.. so choose season yang nak tgk.. lemahnya bila autumn n winter ni malam cepat sangat so tak puas nmpk matahari la
  • pilih ride yang memang korang nak naik.. kalau pi single memang sempoi la nak kejar2 naik semua ride.. tapi kami ni ada anak2 so dulukan ride yang lebih children friendly.. 
  • ride yang glamer memang ada fastpass -- so korang boleh kutip fastpass n boleh potong barisan (haha) -- silap kami masa masuk tak tau yang fastpass ni cuma boleh amik 1 dalam tempoh 2 jam.. so ada duration untuk amik next fastpass -- so decide carefully
  • masa 3 bulan lepas, ntah rezeki kami tengok tv jepun ada show yang buat top 12 rides dalam disneyland.. ala, top 3 tak children friendly.. paling canggih kami masuk yang buzz lightyear punya -- BEST GILA! aiman syok betul main tembak2 sambil naik ride.. pastu yang menarik Haunted Mansion -- tak takut cuma rasa menarik habis sbb dia buat ride based on Nightmares before Christmas tu.. 3D dia memang cantik la..
  • kalau banyak duit n datang memang nak ke disneyland, korang beli la 2-days pass.. kami ni insyaAllah ada plan menggatal nak pi lagi.. HAHAHA.. so tak rasa ralat sangat tak masuk semua ride :P
  • Tiket boleh dibeli online -- sbb kalau peak time i.e krismas ka, tahun baru ka, depa limit bilangan orang yang masuk.
Kalau plan nak tidor kat hotel2 sekitar Disneyland
  • kami tidur di Tokyo Bay Maihama Hotel Club Resort -- maybe sebab belum peak price so kami dapat family room (2 Double bed, 2 single bed) siap breakfast (ok la food janji boleh makan) 30,000 yen -- very affordable if to compare with other hotels in Tokyo
  • Hotel ni senang access dari Disneyland sebab memang ada monorail dan bas sampai pintu depan hotel
Ok, enjoy gambar. jangan marah aa kalo banyak :P

DSC_1110
breakfast makan KFC -- tumpang panaskan dekat convenient store aje.. kakaaka

DSC_0011
depan train station -- fano, tarik napas dalam2 ok :P

DSC_0047
happy boys <3

DSC_0139
salam mickey

DSC_0058
haha buli tok ayah :P

DSC_1311
first ride
masa naik rides.. yang paling tak tahan bila papa perli mama nak naik dumbo -- eh biar la.. hahaha.. fefeling terbang atas gajah ok.. :P


DSC_0131
naik train memang la fav budak2 ni

DSC_1202
peluk goofy -- rajin goofy melayan sampai bawak budak 2 orang ni jalan ok 

DSC_1165
mickey i <3 uuuuuuu

DSC_1244
day parade

DSC_1381
princess belle yang diimport

DSC_1376
sleeping beauty punya princess nama apa ek?

DSC_1395
cinderella pun diimport dengan prince charmingnya

DSC_1388
snow white yang belah kiri ye, bukan kanan :P

DSC_0158
bas ke hotel.. semua MICKEY.. aaaaaa

DSC_0151
monorail pun mickey

aaaaa tak kira!! nak pi disneyland lagi! ok, kumpul sposen bermula sekarang -- cukup tak sebelum grad ek? haha

14 ulasan:

lia berkata...

Kak, mesti otw balik masing2 da fengsan ni he3

Ira berkata...

hoi bestnya dpt bergambo dgn semua princess!! hari tu kami gi takde pon :( cosplay je ramai haha..

_mmm_ berkata...

owhhhhh owhhhhhhh owhhhhh!!! madehhhhhhhh jom 2014!!!

mast@work berkata...

lia,

malam tu masuk lagi park.. haha.. tiket pakai sehari.. maka sehari suntuk la dalam park tu.. keluar nak solat aje :)

ira,

princess ni keluar petang.. kami nak pi hotel nak solat kejap terserempak dgn depa ni

acu bear,

yeeehhaawww jom jom jom

ucufan berkata...

ahhhhh.. aku benciii!!!!!... hahaha

アヌムちゃん berkata...

best2..bila la my turn pulak..letak la lg byk pic kak mas..huhuu

Oyis berkata...

princess sleeping beauty nama dia aurora. aisyah paling minat giler princess ni. tgh train dia 'study' princess2 and citer disney sampai lebam, sbb insya Allah akan ke disney paris soon. excited giler baca citer mast ni, berkobar2 x sabar. ada tips x rides mana patut dahulu kan dulu? tips2 yg berguna amat dialukan (walau lain negara, but mostly sama je kan attractions and rides)?

mast@work berkata...

fano,

yea yeaaa.. hahahaha

anum,

must go place sebelum balik tau :)

oyis,

aaaa aurora.. lupa nama dia.. waahhh study rajin2 aishah.. hehe.. sbb siang pendek, so kami settlekan rides yang nampak scenery dulu dari pagi.. train rides, flying dumbo, rocket rides (tak ingat nama betul), racing cars.. lewat petang ngan malam baru kami masuk haunted mansion (tak takut pun) ngan buzz lightyear tu.. pastu budak2 kan by tengahari cranky ngantuk, so kami kasi settle game diaorg dulu la, depa letih makpak dia zass naik alice tea party hahaha kasi pening :P

bila la kami ni nak sampai paris.. kena kumpul duit ni.. hahahaha

Oyis berkata...

thank u for the tips mast. betul jg tu, kasi budak2 main sampai penat, then diorg tido baru beratur utk org besar plak kan. n bagus jg tips psl naik yg nampak scenery dulu. kalo yg takat2 animation/haunted mansion tu main mlm pon ok, sbb x de efek pon kalo gi siang/mlm. okeh canteks, sbb kami pon amik winter holiday gak ni, pakej tgh murah giler, so most probably siang agak pendek jg. kalo pegi summer utk 3 org dah anjak GBP1700 utk pakej yg kami amek ni, so mmg x akan merasa la kan... thanks again

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

tak puas gi disneyland sebab tak dapat nak main apa2... penuhnya umat... pastu partner plak jenis takmo main pulak... so jalan2 dalam tu jerk... nasib ada parade... tu jerk laa yang gempak sikit... huhuh...

mast@work berkata...

oyis,

no problem.. nanti share tips disneyland paris pulak.. ada rezeki boleh jejak kaki ke sana..

bibimie,

lorrr.. sayang tu.. takpe, ada rezeki mai lagi nanti :)

MumMe berkata...

sempat tgk fireworks x mamaaiman?ms kami di disney florida,9pg sampai 10mlm dlm tu,x puas2 lg sampai hr ni...disney mmg best!!!

mast@work berkata...

mumme,

wah, disney florida lagi besar kan? best tu.. family saya sempat tgk fireworks tu, saya dalam kedai tengah kejar waktu sblm closing nak beli cenderahati.. hahahaha

I Am Supermak! berkata...

jeles sampai tahap meleleh air idung...bila la agaknye boleh sampai sana??jeles tgk blog ni penuh bunga-bunga sakura teringat bf lama yg dok study kat sana dulu..kui3x!!