Isnin, 7 November 2011

berkorban atau terkorban

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p

Aidiladha kira biasa2 aja buat kami di sini.. syukur sebab tahun ni raya jatuh hari Ahad maka boleh bersantai2.. tahun lepas jatuh hari Rabu sedih kemain sebab pi solat pastu macam tak ada apa2 berlaku.. dahle lepas solat raya tahun lepas takde buka restoran india yang biasa kami makan tu.. last2 opt for vegetarian.. sangat tak kena tema hari raya korban makan vegetarian food..

kali ni pun haru sama aje.. sabtu malam memang tak ada mood langsung.. mujur juga masak rendang.. buat makan dengan nasi panas2.. ikut nafsu rasa nak terlentang aje.. adakah ini dinamakan raya blues.. ahahaha..

pagi2 raya, papa aje yang pi solat.. mama duduk rumah dengan anak2.. sambil prepare nasi kerabu utk gathering kawan2 di kyoto ni.. yang lebih blues semalam, papa sorang aje pakai baju melayu.. anak2 mujur ada baju baru hadiah tok.. mama? lagi haru.. pakai dress je weh.. memang la.. takdak mood raya langsung.. tapi syukur sebab ada gathering boleh juga kumpul ramai2.. makan sedap..

ada sorang kawan mak n ayah beraya di sini.. bapaknya imam maka semalam solat zuhur n asar memang syahdu habis weh bertakbir.. ku tahan2 juga sebak bila dengar takbir mendayu gaya mesia.. hangpa bukan tak tau sekali tarik tu dia.. mau menitik ayaq mata..

petang pula kawan mama datang rumah.. jamu makanan yang ditapau haha dari jamuan tengahari tu.. mama cuma tambah sikit lagi kuah laksa maka tadaaa makan laksa kami malam semalam.. by 9.00mlm budak2 dah tidur, mama start lipat kain setinggi gunung everest sambil tengok cerita holiday -- eh ni krismas ke raya haji? haha.. lupa diri kat jepun..

pukul 11 start tengok cerita mabrurkah hajiku.. ya ampun.. sinis tapi mendalam maksud tersirat cerita ni..

masa tengok2 cerita tu papa cerita pasal scam gini.. seram.. sekarang ni orang tak kira dah.. agama pun boleh jadi modal nak tipu duit orang.. kalau tak kena tipu maka syukurlah.. kalau yang kena tipu macammana? duit orang yang kena tipu?? sanggup ke tanggung kat bahu kiri weh? nak cari kat padang masyar?? kat dunia boleh minta ampun, tapi kalau orang tak maafkan? phewww..

moga2 kami sekeluarga tak kena tipu benda2 macamni.. gunakan agama sebagai modal.. takut weh takut.. nauzubillah

4 ulasan:

Azhariah Zuber berkata...

selamat hr raya mas

mast@work berkata...

aza,

selamat hari raya :)

si izan... berkata...

beraya ngan laksa!! last skali mrasa mkn laksa air tgn puan mastur ni masa aiman kocik2 dolu..punye la lama dah..

mast@work berkata...

izan,

huwaaaa rindu la ngan ko..

takpe, nanti aku balik ada rezeki kita buat makan2 ek