Jumaat, 18 November 2011

Asakusa, Tokyo N1

* السلام عليکم *

 こんにちは q(^_~)p

Harini hari kedua di Tokyo. So far, mama dah 80% ready for presentation.. Slide baru je siap dibetulkan untuk tak tahu dah berapa kali.. tapi sebab hari rabu mama dah practice present depan sensei kecik (read -- Assoc. Prof), dia minta run sikit lagi analysis maka malam tadi tidoq lewat juga siapkan analysis.. pagi ni bangun baru edit balik ppt tu.. so far sensei puas hati dengan mock presentation mama cuma dia minta mama cakap perlahan sikit takut orang tak boleh catch up dengan english berterabur mama tu (itulah pentingnya english edukesyeeennn hahahaha)

So rabu malam mama naik bas ke Tokyo.. first time merasa naik bas ekspress kat jepun.. mama beli tiket women bus, so semua penumpang perempuan kecuali pak driver 2 orang.. senang juga company ni.. nak beli tiket pun dalam english menu.. harga kira wajar la memandangkan request ngada2 nak 3 seat jenis asing2, ada langsir pengadang, selimut, toilet haaa ngada tak? heehehe so tiket Kyoto-Tokyo mama beli harga 6400yen -- lebih kurang RM140 gitu.. perjalanan dari jam 11.15pm - 6.50am

Sampai pagi semalam kat Shinjuku.. punya la ramai manusia kat train station.. bersesak2 dengan orang nak pi kerja.. so mama terus la pi ke Shibuya, tukar train pi ke Tokyo University.. tapi ni kampus lain dekat KomabaTodaimae..

Shibuya cross-section
the famous junction -- kalau movie omputih je, bila tunjuk part tokyo busy giler kat sini la depa amik

Hari pertama mama survive sampai pukul 3.30pm je.. tak larat dah dengar presentation dalam jepun.. bukan faham pun.. sebab term susah kan? pastu laju depa cakap jadi mama macam org pekak bisu senyap aje le.. petang tu sensei (read Assoc Prof) ajak balik awal, kami pun pi ke hotel -- ya ampun, sensei besar ni amik hotel jauh dari tempat conf.. kat Asakusa.. tapi ok jugak sebab mama tak pernah sampai Asakusa..

Lepas check-in hotel, sensei kecik bawa kami jalan2.. ada mama dgn sorg Iranian girl labmate mama.. bertiga kami jalan round Asakusa.. masa tu dah 5.30pm.. tapi sebab maghrib pun belum pukul 5, imejin macam jalan time malam la ek.. huhuhu..

ASAKUSA ni bandar famous semasa EDO PERIOD (tak kerja nak citer panjang, pi google ye korang)

So, kami pi KAMINARIMON - maknanya THUNDER GATE.. ooOOOOoo BESOR WEH thunder god dia tunggu depan pintu masuk menghala temple2 lain kat belakang..

Kaminarimon temple
besor gadang benda alah kat gate ni

cerita sket

ni la thunder god dia

belakang gate ni ada NAKAMISE street -- nak rupa macam night market kat Bangkok.. tapi tutup pukul 6 gitu.. haha, dah kata malam awal so rupa dia jadi le macam night market.. banyak makanan special asakusa jual kat sini contoh Ningyoyaki -- anak patung goreng -- buruk benor mama translate.. hahahhahaa.. luar dia ada bun, dalam dia ada red beans, azuki -- tapi mama tak baca pulak ingredient belakang so tak tau boleh makan ke idak, nnt mama try tgk boleh ke idak makan.. mama cuma beli jajan rupa macam bepang (google sendiri kalo tak tau) ngan biskut beras -- yang tu boleh makan sbb takdak bahan terlarang.. hehe

Nakamise st
belah kiri sensei kecik, belah kanan labmate mama, Farnaz

belakang nakamise tu ada ASAKUSAJINJA -- besar gak tapi sebab dah tutup so tak nmpk le patung buddha belakang pintu tu.. tapi masa mama sampai tu masih ramai lagi orang yang dok doa depan pintu.. sensei ajak mama berdoa masuk duit dalam ruang besi tu -- tak keroje le.. tapi mama berdiri tegak kejap sebelah dia bagi tanda hormat (dalam hati dok astaghafirullah aje le :P)

Asakusa jinja
ramai orang juga masa ni

kat temple tu ada 5-Storey PAGODA -- nampak lagi besar la dari pagoda yang ada kat Toji Temple, Kyoto.. kelebihan masa jalan malam ni, lampu dia cantik betul.. kalau siang agaknya macammana la rupanya..

Asakusa pagoda
cantik sangat.. ni pun ralat tak bawak kamera weh

keluar dari situ, kami jalan ke AZUMABASHI -- tgk ASAHI BREWERIES -- cantik, tapi sbb pakai henpon je mama tak amik le gambor kat situ.. konpem tak nampak hape..

lepas tu sensei belanja kami makan tempura.. seronok benarnya kat sini bila ada waktu2 yang kita dapat berbual dengan sensei.. personaliti depa berubah bila luar waktu kerja.. kalau kat lab, seram sejuk kecut perut kena marah, tapi bila habis waktu kerja, depa memang baik sangat2..

lepas tu, kami makan aiskrim sama2, baru balik hotel.. seronok juga sekali sekala jalan2 macam ni.. selalu kami punya trip jauh dari pekan, so sekali sekala kuar pekan lagu ni rasa macam jakun.. hehehehhe

okla. nak siap pi kuar dah.. nanti sambung lagi..

4 ulasan:

Oyis berkata...

seronoknya dpt gi ngan sensei n labmates conference sama2. kita x berpeluang pon gi ngan sv lg, asyik2 gi sorg je, x kenal sgt sv di luar lab huhu

Azhariah Zuber berkata...

bestnya mas jalan2. best sensei ko belanja makan.

..:: WiRdA ::.. berkata...

ohhh i miss this place... shopping local items kat asakusa... sampai jadi org paling lambat dtg tmpt berkumpul..hehehe..itu shinjuku.. cuma tak ketahuan sgt tang mana simpang glemer tu..shibuya ek? best laa jepun...

mast@work berkata...

oyis,

tengok jenis conf gak.. so far conf yang mas pi sensei ada je.. so kira dapat la beramas mesra dgn dia.. hahaha

aza,

siang kerja malam jalan le kejap kan? hehe.. bila lagi aku nak curi masa

wirda,

tu shibuya.. a ah.. asakusa agak lengang berbanding shibuya or shinjuku.. sensei cakap tempat orang2 tua macam dia.. hahahahaha