Rabu, 12 September 2012

3rd time's a charm -- projek daun kesum

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p

kalau kat malaysia, tak ada nya nak bercucuk tanam kesum, pi start enjin kereta, zoom kedai beli berlambak senang.. tapi kat sini daun kesum jadi komoditi mahal yo.. lagi2 pemakan tegar asam pedas dan laksa macam kami ni haha.. mama boleh bertahan pakai yang frozen punya pun sampai 3 bulan gitu la kut.. tu pun kadang2 sampai ujung2 tu pakai batang kesum aje hahaha.. percubaan tanam pokok kesum ni dah kali ketiga.. kali ni memang 'gamble' habis! sebelum balik kyoto mama rendam dah siap2 bagi keluar akar.. masa tu daun2 pun kecut, tp buat pejam mata aje bungkus masuk beg..

sampai kyoto, rendam lagi, sebab tengok akar dia hidup.. tapi lepas 2-3 hari gitu rasa macam ish, kena selamatkan juga daun2 ni.. kang kalau mati terus naya takdak stok langsung, so mama kerat habis belah atas bagi pukul rata.. pastu, bismillahitawakkaltualallah aje le.. sebab tengok akar pun ok lagi, so mama teringat satu tips dr kawan kata bubuh dalam toilet..

so here it is, after a week coming back from malaysia, ini la rupa pokok kesum kami!

Daun kesum
tak bubuh pasu lagi.. kerat botol air beso aje taruk kesumnya.. kesian.. hewhewhew

tak sangka!!! bercambah!! rupanya tu la tips dia.. kena kerat.. agaknya sebelum2 ni, bila akar dah keluar, tak ada ruang untuk dia bercambah.. bila dah dikerat baru la dia ada ruang.. alhamdulillah... pasni boleh la selalu masak pakai daun kesum.. he he he

moga bertahan la masa winter ni wahai pokok kesum! another note, pokok cili berhasil pergh banyak weh! tq untuk papa sebab jagakan pokok2 mama masa balik mesia.. semua elok masih ok.. :)

2 ulasan:

Nurzairul Isma berkata...

rajinnye... kite lak MIL tukang tanam, kita tukang petik.. hahaha... mana gambar pokok cili..??

mast@work berkata...

isma, gambar pokok cili entry lain ek? hahahaha.. kasi chance pokok cili dpt highlight ;P