Isnin, 16 April 2012

kenapa perlu hutang itu

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p


berbual kat twitter sambil mengimbau kenangan tak ada duit masa zaman undergrad dulu memang tersentuh weh.. semua cerita bermula dari kisah pasal demo PTPTN la.. mama tak setuju langsung sebab demo tu.. tapi kat sini tak payah cerita pasal demo.. kita cerita pasal loan ptptn tu sendiri..

mama datang dari keluarga sederhana.. nak masuk uni bukan senang.. bukan ada duit menggunung nak menanggung mama sepanjang pengajian. apetah lagi nak berseronok gembira. tipu la cakap, bila belajar takkan taknak ada duit nak berseronok kan? muda, jauh dari keluarga, mesti ada keinginan nak berseronok. tapi dalam masa yang sama sempit wang.. apa kami buat? tak payah la sampai tahap nak berdemo sana sini.. tak kemana pun.. tak nampak halatuju.. apa akhirannya kan? yang penting, masa tu kena belajar..

of course bila dapat duit mesti la joli.. lupa kdg makan sedap2. esok duit nak pakai menyusut.. masa tu mula la ikat perut.. megi tu teman rasmi.. ape korang tak tau ke makan megi tu boleh buat otak cerdik? tak tau? hahahahahhahaa *sumpahjanganikutakutipukorangni

tak masuk lagi makan nasi putih + telur dadar + tomato mentah kat kafe KTR tu.. nak bagi ada kaler siram le kicap.. pastu makan roti ngan sambal kering emak chema bekal.. serunding tu kira normal la.. ikat perut perkara normal. jangan le berharap hari2 nak makan mekdi, restoran mewah. itu bukan nama pelajar.. berkorban ikat perut, tahan nafsu tu lumrah.. mendidik.. kena la cekal.. jangan nak manja2..

mana nak dapat duit lebih kalau tak buat kerja part-time.. kena pandai bahagi masa.. mama merasa semua tu.. jadi kerani pernah (kat SPACE-UTM), kerja sampingan sana sini semua pernah.. takmo reveal sebab bukan nak korang kesian.. mama bangga buat tu semua.. tu pengalaman... tak ada pengalaman macamtu takkan tahu erti penat lelah..

loan tu cukup utk tanggung biaya nak buat printing kerja (teringat kisah sorg student menipu mama) beli kertas, printer (ya beli sendiri) betulkan pc semua pakai kos.. kalau nak merasa itu ini pandai2 la hidup.. sebab tu loan tu ada utk membantu, bukan nak mengkayakan student..

lepas grad, baru la tahu serik susahnya nak bayar loan.. susah ok.. sapa kata tak susah... tapi berhutang wajib bayar kan? cuma betul la ada yang mama tak setuju dgn ptptn tu.. especially bab interest ni.. bab tu memang rasa mencanak2 marah naik.. tapi bayar juga.. tiap2 bulan potong gaji..

untuk anak2 mama, belajar rajin2, bior dapat biasiswa, kalau x korang duduk aje le dalam hutan potong kayu api.. NAK? *sambilcekakpinggang

5 ulasan:

lia berkata...

kat ktf lak, beli karipaf besar RM0.50 yg ada telur rebus dlm tu, 2bijik utk dinner... so jimat skit duit, RM1 da lepas utk dinner...

mungkin sbb tu dulu kurih skit kot ha3...

dzuchan berkata...

haha..Pn Mas..ada unsur sarcastic sbb isu2 semasa ni kan? tapi sye setuju la..PTPTN pilihan..yg bukan anak org loaded (cm saya) I need that money for living cost. tapi da pinjam kena la bayar balik kan.:-)
syukur masa degree dpt JPA,..

mast@work berkata...

lia,

haha mmg la.. sebab tu student kurus2 belaka.. masing2 diet

mast@work berkata...

dzuli-chan,

ye, loan tu pilihan, belajar uni pun pilihan, jd buat pilihan yang betul.. sebab pilihan tu menentukan masa depan.. tak gitu? :)

dzuchan berkata...

gitu..gitu :-) nnti zaman Aiman ngan Aidan besar lagi banyak pilihan biasiswa yg wujud...