Selasa, 2 Oktober 2012

Simple macaroni gratin - my version

Seperti dijanjikan dalam insta, mama punya version untuk macaroni gratin mudah

200gm - macaroni - rebus dgn garam sikit, tos
100-150gm cheddar cheese - grated
1 tin white sauce - kalau xde pakai lebih kurang 100-150ml fresh cream dimasak dgn 1 sudu makan tepung gandum
Isi ayam dicincang - bhgn dada 2 keping
Sayur2 yg korang suka - mama letak cendawan butang, broccoli, capsicum warna merah dan kuning
Sikit garam n lada hitam utk perasa
Sikit bawang besar holland didadu

Cara
Panaskan periuk, pakai minyak zaitun dlm 2-3 sudu makan, tumis bawang. Kemudian masuk ayam, biar masak sekejap, masukkan sos putih 1 tin dan 1/2 tin air - kalau xde sos putih, masukkan fresh cream, sayur2 last sekali baru masukkan tepung (utk yg pakai sos putih x payah letak tau). Matikan api.

Dalam caserol/loyang, laserkan dgn butter, tabur macaroni, kemudian layerkan cheese, last sekali tuang adunan sos putih.. Tabur sikit serbuk paprika kalau suka..

Bakar 30min dalam suhu 180deg celcius

Tadaaa siap!

4 ulasan:

umimiqdad berkata...

nampak sedapnya...meleleh dengan sos ngan cheese tu yg best kan...

yanhamid berkata...

sedapnya...rajin masak macam arwah mak..

mast@work berkata...

umimiqdad,

ya memang sedap.. rasa macam nak buat lagi weekend ni

mast@work berkata...

wancu,

sedap, boleh la sikit2 masak.. jamu family kan :)