Isnin, 26 November 2012

autumn 2012 - pre-autumn trip - Fushimi Inari

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p

Mari update semua trip yang telah dibuat sempena autumn.. cheh macam le banyak sangat.. kita mula dgn pra autumn (which is actually still end of summer.. kaaahh). Kami pi Fushimi Inari ni 17 September lepas..

Antara tempat istimewa di Kyoto untuk dilawati adalah Fushimi Inari.. Fushimi Inari ni adalah tempat ibadat (tu dia ayat cheq) untuk agama Shinto. Orang Jepun percaya yang kat sini ada tuhan nama Inari yang beri rezeki (zaman dulu depa anggap beras, padi tu rezeki besar) kepada orang Jepun. So semua syarikat besar akan beli 'tori' pagar merah tu supaya didoakan la depa ni sentiasa murah rezeki. Di kaki temple tu ada patung2 fox (kitsune) yang dikatakan merupakan messenger untuk doa2 dan dibawa kepada tuhan depa tu (Inari). Gate oren ni punya la banyak, pendek citer kami pun x habis tour.. sbb budak2 letih.. biasa la kan? what's new about that..

Fushimi Inari ni famous dalam kebanyakan puisi2 yang membayangkan keindahan Kyoto dan dalam salah satu scene cerita Memoirs of Geisha, bila Sayuri tu terima duit & aiskrim dr lelaki yang disayangi tu (Tuan pengarah ke hapa dia gelar) masa kecik lepas dia menangis kat titi, dia lari kat sini la.. korang perasan tak? tak? cheh buat susah cheq cerita haha.. nah link wikipedia

Kalau dari bandar Kyoto, boleh naik 2 jenis train. Kalau naik dari Demachiyanagi station (Keihan Railway) ambil local bound and stop kat Fushimi Inari, kena jalan sikit dalam 10 minit gitu. Kalau naik dari JR Kyoto, Fushimi Inari punya stop betul2 depan pintu temple tu..

So, enjoy gambar :)

2012-09-17 10.46.00
jalan menghala ke temple

2012-09-17 10.55.45
basuh tangan.. err nak basuh muka pun ok.. kut la dapat seri hahaha

2012-09-17 11.04.47
fox ni la yang dikatakan bawa doa2 tu

2012-09-17 11.10.02
ramai orang

2012-09-17 11.10.51-1
me and kiddos

2012-09-17 11.19.00
:) Us

2012-09-17 11.22.37
of course tuan tanah kedaung enterframe

2012-09-17 11.43.49
superlove :)

amacam? ni baru pra autumn, pengsan la hangpa tgk gambar kami jalan pasni haha.. macam tak biasa kan?

6 ulasan:

yan hamid berkata...

nice scenery....more photo lagi lps ni tau..hehe

mast@work berkata...

wancu,

insyaAllah :)

Oyis berkata...

keep the photos coming.. x pernah jemu :)

Azhariah Zuber berkata...

tangkap gambarbanyak2 mas

m.u.l.a.n berkata...

awesome..!!! bila lah dapat sampai sana..

mast@work berkata...

oyis, aza,

insyaAllah.. ni nak susun gambar ni

mulan,

pjg umur ada rezeki insyaAllah.. :)