Rabu, 15 Ogos 2012

out and about - summer 2012 tokyo D3

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p


Finally, sampai hari terakhir di Tokyo. Keluar dari tempat penginapan pun lewat.. sebab D2 dah penat sangat so memang rehat puas2 la..

D3 mama memang cakap kat papa kita pusing2 rehat kat Ueno aje cukup sebelum balik Kyoto. Ueno ni umpama Petaling Street kat KL.. Ada orang mungkin tak suka tempat macam tu tapi mama okey aje.. Kat Ueno ada kedai kebab halal so memang senang la sikit nak makan :P sedap pun ye so takde hal..

Sebelum jalan kat Ameyoko, kami pusing2 Ueno park.. kat park ni ada banyak muzium dan zoo paling besar kat Tokyo.. kat zoo tu ada panda.. tapi tak masuk la zoo kang berapa jam pulak nak pusing.. so lepak luar aje.. Lepas keluar dari park, kami susuri (chewah) Ameyoko street.. Ame tu datang dr perkataan Amerika.. sebab dulu pedagang Amerika yang banyak berdagang kat situ.. expect la ada kedai2 jual imported foods..

Dan dalam Ameyoko center, basement dia ada pasar basah barangan Thai. Memang heaven la nak top-up stok sedia ada kan.. cumanya nak bawak anak2 memang ngeri.. so kami take turn turun pasar tu.. kenapa? sebab dia macam pasar.. and Thai seller tu jual bahagian babi fresh perrggghh hahahaha.. pejam mata weh!

kat pasar tu mama beli la roti canai cap kawan (brand mesia la) buat stok, daun pisang, daun ketumbar.. :) rempah2 memang senang nak jumpa.. kat Ameyoko street sebelah luar tu penuh lambakan barang2 sukan.. kalau nak ikut memang murah la dibandingkan harga butik. rezeki anak2 dapat la sepasang seorang sandal.. memandangkan summer ni kuasa la pakai kasut budak2 ni.. busuk kaki je jawabnya..

masa nak balik ke station, kat pejalan kaki tu ada orang buat brooch dari nama.. ape lagi, rembat sedas hehehe.. pastu, gerak balik ke station, naik shinkansen balik Kyoto.. Alhamdulillah, seronok dapat juga berjalan anak beranak untuk summer tahun ni.. Summer tahun depan wallahualam.. dah dekat tarikh viva so tengok la macammana nanti..

Ok,

layan gambar.. D3 memang penuh gambar mama aje le.. sebab papa lepas gian dapat lens baru.. tu pun by the time dekat pasar tak larat dia nak usung kamera, so kurang gambar..

DSC_0738
dalam ueno park

DSC_0740
nannoor, ni pakai f2.8 - tapi terlebih exposure lak dah haha

DSC_0743
Aiman cakap, mama, aiman penat.. duduk mcm ni aje le ye.. hehehe

DSC_0749
Aidan as usual.. percubaan menyanyi haha

DSC_0752
Aiman punya pose habis heran orang Jepun ok - ni keluar dari Ueno park ke Ameyoko Street

DSC_0773
banyak tu brooch ada nama.. kalau nama kita tak ada, request la minta dia buat..

Brooch
mine - siap ada love n bell lagi kat hujungnya

ok.. tamat cerita tokyo.. tunggu Autumn punya rezeki pulak kita ke mana :)

6 ulasan:

Zety Zin berkata...

Cantiklah brooch tu :)

lia berkata...

kak, umah akak ok ke? tgk berita pg td ada banjir besar kat kyoto

mast@work berkata...

zety,

thank you

mast@work berkata...

lia,

alhamdulillah ok, hujan lebat, tp rumah x banjir syukur

@nannoor berkata...

f2.8. marveles oihhhh. terbakar.terbakar.

Cah Ayu berkata...

okay, noted. nanti gi Tokyo kene buat brooch nama aku gak :)) :P