ini sudah kali kedua mama buat kek coklat kukus ni.. resepi asal dari kak Hana (hanamemories) tapi ada mama tokok tambah sikit ubah sini sana (dasar tak cukup bahan masa first try haritu)
first try memang gamble habis.. niat sebab nak bawa untuk majlis baca yassin dengan kawan2 kyoto.. masa hari nak p tu tak sempat nak beli bahan macam2 - dan masa tu duit semput nak mereka makan macam2, jadi guna aje le barang2 yang ada dirumah.. mama bajet kalau tak jadi ni i.e bantat ke ape ke memang sahih la kek ni tak jamu ke orang.. sekali ya Allah, jadi ko! alhamdulillah.. agaknya niat tu baik Allah terus perkenankan la.. memang masa buat 1st time tu punya hampeh siap pakai serbuk koko yang untuk bancuh air lagi - ala2 cam milo.. hohoho
dah kali kedua jadi maka mama nak share la resepi dia.. kek ni memang moist betul.. kalau tambah ganache memang terbaik laaa..
Kek Kukus Coklat
1 cawan tepung gandum + 1 sudu kecik soda bikarbonat - ayak sama
1/2 cawan buttermilk - mama ganti 1/2 sudu kecik cuka campur 1/2 cawan susu segar. bancuh siap2 sebelum start masak
1 cawan gula
1/2 cawan minyak masak
1 biji telur
1/3 cawan serbuk koko
1 sudu kecik esen vanilla
1/2 cawan air panas
cara2 nya
pukul minyak masak n gula.. pastu tambah telur.. pukul sampai sebati kendian masukkan tepung n campuran buttermilk tu berselang seli.. pastu masukkan serbuk koko, esen vanilla. matikan mixer, masukkan air panas dan kacau guna sudip.
kalau pakai loyang biasa make sure gris sikit dengan minyak.. tuang adunan, kukus dalam 45minit atau sampai masak.. check guna chopstick.. kalau licin maka udah masak le kek tu..
biarkan sejuk baru keluarkan dari loyang.. make sure sejuk baru cantik dia nak keluar
buat le topping korang.. mama makan dengan aiskrim je weh! hehehehe
selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan