minta ampun le lambat upload resipi ni.. resepi asal dari allrecipe.com.. tp mama tambah tokok lepas tengok beberapa resepi beef stew lain gak..
so here it is
for 300gm beef - dadukan dalam saiz 2cmx2cm
2 sudu besar (SB) Worcestershire Sauce - cap lea&perrins tu
2 1/2 cawan air - kalau nak buat kuah lebih bubuh le lebih
2 helai bay leaves (daun salam ek?)
1 SB paprika
1 SB serbuk lada hitam
1 SK garam
1 bawang putih kupas
1 bawang besar hiris
1 SB allspice
bahan2 kat atas ni masukkan dalam periuk dengan daging.. reneh selama lebih kurang 1 jam hingga daging empuk dan air kering 1/2 dari sukatan asal - kalau nak banjir makan dgn spaghetti tu kome tambah le air ye..
bila dah hampir 1 jam tu masukkan:
carrot - potong ikut pesen korang rasa best
celery - sama cam carrot
3 sudu makan sos tomato - yang ni mama tambah sebab baca kat resipi lain pakai tomato paste
pastu, nak kasi kuah tu nampak likat2 sikit, bancuh 1SB cornstarch dgn 1/4 cawan air - masukkan dalam periuk.. kasi kuah lagi cantik
biarkan lagi 20-30 minit, tutup.. siap!
leh makan dengan nasi (papa makan dgn nasi butter), spaghetti, roti dan ikut suka ati korang le nak hirup ke ape
1 ulasan:
sedapnye..mcm nk try jgklah nnti!=)
akak kena tag..bila free jwblah!
Catat Ulasan