malam sebelum buat pizza ni mama buat bolognese.. kuah berlebih kemain punya banyak.. fikir2 ape la nak buat.. maka mama pun *ting ting - lampu nyala atas kepala.. okeh, mari try buat pizza..
merah2 pizza ku itu |
kalau korang rajin uli, leh uli sendiri.. kak yang (kawan kat kyoto) uli sendiri ok.. haritu ada sekali dia bagi doh kat mama.. merasa pizza orang.. nak minta resepi malu - sahih kak yang sekeh mama kalu dengar mama cakap gini..
ok.. pizza base dia memang sempoi..
200ml air
1 sudu makan minyak zaitun
1 sudu kecik garam
2 1/2 cawan tepung roti
1 3/4 sudu kecik yeast
masukkan bahan2 ni ikut urutan dalam BM.. set doh pizza.. pastu leh goyang kaki sambil prepare topping..
haritu mama pakai base kuah bolognese tu la.. cuma tambah olive, capsicum dan mozarella aje.. wallah.. sedap youuuuuuu.. pasni leh buat lagi le..
tips dari kak yang, masa nak bubuh atas baking tray tu, gris tray dengan olive oil.. atas doh yang siap canai tu pun griskan juga minyak zaitun.. dijamin MANTAP!
5 ulasan:
nyamiiii!!!
bila la nk beli bread maker ni.asik usha2 kt tenet je ni haih.nak uli sndiri xlarat donk!tunggulah bila dah duduk betul2 kt msia dulu.kekekeke!
hubby pun suka suruh cik BM buat kerja bg pihak dia bila kami nak mkn pizza hehehe
walawehhh!
dah lama akak tak memizza nih.Terliur!
campak seketoi kat sini!:)
ni yg nak beli BM gak ni.... asyik duk beli pizza base aje, walhal kos nya ciput je kalo start from scratch agaknya
anis, biasa la tu.. masa tengah membuyung ni peel mmg gitu.. tgk sedap nak buat mim alif lam sin ye tak
yatie, hehehe.. senang kan ada BM
kak TTM, sila memizza weekend ni
oyis, beli beli beli (baca dalam nada menyeru gitu.. ahahahha)
Catat Ulasan