petang tadi keluar dengan anak2 ke tepi kamo river.. sangap kat rumah.. tapi mama siap bawa minum petang lagi. orang jepun heran kami duduk tepi sungai tu sebab masa kami pi tu angin sejuk dia istighfar panjanggggg...
kemarin ada beli apple.. nak buat apple pie cam tak kuasa tengok renyah buat kulit dia.. tengok nanti time rajin lain macam muncul boleh le try.. so kali ni mama try ni
nasib makan kat luar sejuk tau.. kalo kat rumah ku makan dengan eskrem la.. |
yang ni papa makan dengan ice-cream - PUKUL 4 pagi!!! |
Apple Crumble
Sumpah senang.. kalau tak cuba rugi.. mama dapat recipe dari cookuk tapi biasa la.. di bega2.. ikut sedap hati mama aje.. selamba kodok.. tapi alhamdulillah turn out to be just nice..
recipe as follow
bahan2
3 biji apple untuk masak - selamba mama taram fuji apple, tapi saiz besar pakai 2 biji aje untuk 2 ramekins kecik, 2 ramekins besar (dalam saiz 4-5 inci)
gula 170gm - mama pakai gula perang, tu kaler dia lagi gelap
butter 170gm
tepung serbaguna 280gm - mama belasah tepung gandum. kalau ikut jamie oliver dia suruh pakai wholemeal..
muesli atau oats 1/2 cawan - recipe cakap pakai cereal pun boleh.. bahan ni kalau nak skip pun ok..
1/2 sudu kecik serbuk cinnamon
kekdah buat
panaskan oven 180degrees celcius
campurkan tepung, 120gm gula, butter potong kecik2 dalam satu bowl dan ramas supaya bahan2 ni jadi cam serbuk breadcrumbs. pastu campur muesli atau oats tu dan serbuk cinnamon.
apple tu buang kulit, empulur dalam dia dan potong saiz 1 inci dadu.. gaulkan dengan baki 50gm gula.. masukkan dalam bekas yang akan dibakar.
masukkan campuran kering tu bagi rata dalam bekas kemudian bakar lebih kurang 20-30 minit.. bagi sejuk sket pastu boleh makan dengan ice-cream vanilla atau fresh cream.. sedap weh
ماما أيمان
Tiada ulasan:
Catat Ulasan