Rabu, 29 September 2010

serba salah dibuatnya

harini ada seminar.. pukul 3pm sampai 7.30pm - mama tak kena present laie.. tapi kena la pi..

tapi yang tak syoknya selesema makin menjadi2.. ni dah mula tambah dengan batuk2.. ya Allah, sabar aje le..

ubat udah makan pagi tadi.. ni kepala mula la weng..

tak syok pulak tu habis sampai 7.30pm.. dah le malam makin cepat.. la ni maghrib 5.45pm.. isya' 7.15pm.. cepat kan? by the time sampai rumah dah gelap gelita.. mama bukan ngeluh pasal malam.. tapi ngeluh memikirkan nak kayuh basikal dalam sejuk2 gelap nak balik rumah tu dalam keadaan tak sihat..

ni pulak sensei besaq tah pi mana.. patut senin jumpa, sampai harini tak nampak batang idung.. dah le progress menyampah aje nak report.. malu!

harap2 cepat la baik.. ya Allah, tak larat dah aku ni..

Selasa, 28 September 2010

mengigil-gigil ku tahan

yang tinggi laaa

yang rendah laaa

yang sedang-sedang laa

yang kulit laa

yang kain laa

yang berbulu laa

yang mahal laaa

yang murah laa

yang zip laaa

yang tali-tali laa

ishhhhhh

cepat la duit..

cepat le masuuukkkkk..

tak tahan ni..
















eh, korang ingat ape?























tak tahan nak beli






BOOOTTTTSSSSS











cantik2 sangat sampai rasa nak terkeluar dah biji mata!!

NAFSU BETUL!!
cis!

Isnin, 27 September 2010

maintain gitu

tak mau mama yang nampak kebulur.. biar aidan yang nampak kebulur.. hahahahha.. aidan mamam nasi impit tu.. [gambar ihsan kak yang]



alhamdulillah, berat badan mama masih maintain.. syukur.. makan punya la berlambak2, tapi nasib baik la berat tak naik sangat.. tipu la kalau tak naik langsung.. ade la naik sikit 1kg gitu.. tapi syukur weh.. naik pun sebab makan tak hengat.. every weekend ade open house.. kalah masa kami kat mesia pun takde la tiap2 hujung minggu open house kami pi.. huhuhu.. pulak tu kakak2 kesayangan masak tak ingat punya sedap.. hehehe


harini mama nak cerita pasal makan.. dapat idea sikit masa dok cycle pagi tadi..


okey.. sehari berapa kali kita makan? kalau 3 kali tu bagus betul la.. maknanya tak skip meal.. tapi berapa banyak kita makan? sepinggan?? dua pinggan? berlemak ke idak?? huhuhu
kalau mama tengok orang jepun ni, depa kalau breakfast takde nye makan kat kedai.. kedai makan pun tak ade buka pagi..

kalau orang mesia, masuk kerja pukul 9, pukul 10 pi minum sat kat kedai mamak la, kedai cik temah la.. huhuhu.. depa tak ade.. masuk pagi terus start kerja.. maknanya breakfast kat rumah kan?
lunch depa pulak kemain punya laju makan.. takde la lepak2 berborak.. kami yang selalu malu sebab lepak lama.. bukan lama pun.. setengah jam ke sejam kalau ada kawan2.. depa tak buat.. makan slurrpp slurrpp slurrpp terus cabut masuk kerja balik..
effisien kan? mmm agaknya sebab itu la depa tak gemuk2.. makan dah le tak ada lemak, lepas tu berjalan gerak hari2 punya la bguih.. kita patut contohi depa sedikit sebanyak..
mama akui lately mama selalu skip breakfast.. kelam kabut nak berkejaran menghantar budak2.. aiman n papa pun selalu breakfast roti n cereal je.. sedih pun ade.. sebab awal2 haritu sempat jugak nak masak mee goreng ke.. tapi bila fikir2 balik.. ini pun sebahagian dari health cautious juga kan? ahahaha.. denial gitu.. dasar pemalas..
tapi mama cuba sedaya upaya dinner mesti masak.. kesian kat family ku.. papa kurus sangat dah sekarang.. rasanya lagi kurus dari masa kawen.. kang ade balik nanti orang kata mama tak jaga papa pulak.. huhuhuuuhuh.. papa semalam pakai baju formal sikit nak ke open house siap tergelak.. sebab baju tu longgar sangat sampai nampak macam baju pinjam.. hahahhhhha..
okey.. nanti sambung lain.. petang ni kena ngadap sensei besar.. seriaaauuu

Sabtu, 25 September 2010

perfect sky

harini kami ambil kesempatan cuaca sejuk tapi cerah... suhu kat sini la ni dalam 24-26degrees.. sejuk, tapi selesa.. angin lembut2 aje.. uuuuuu

so, pagi2 kami pi piknik breakfast kat sungai rumah.. dekat je.. naik beskal 10minit..

mama just prepare sosej rebus n scramble egg.. makan dengan roti campur sos campur mayonnaise.. sambil hirup milo panas.. uuuuuu.. best2..

sambil2 tu main tangkap2 gambar.. tengahari kami pi kedai rabbit (ada kiddies store murah) beli baju lengan panjang untuk budak2 ni ke kindy.. dah masuk autumn baju budak2 ni tak cukup... elaun pulak hujung bulan 10.. so langkah berjimat cermat le.. beli baju2 paket 4 helai sepeket aje le.. insyaAllah sok2 mama belikan korang baju best2 ye.. huhuhu

pastu solat zuhur n beraya di rumah kawan kami.. kak nur n ashraf.. membawa sampai ke asar le lepak2.. hehehhe.. biasa la kami kat sini.. satu rumah tu sehari memang konpem aa... nak buek camno kan?

so, enjoy piccas.. esok kami ada open house.. yeay! makan preeeeeee.. hihihi


angin punya best, ce tengok rambut papa..

my kids..

papa n aidan..

pose jejaka idaman malaya.. hahaha.. ampun, rambut dia tu.. kerja mama dia la..

depan rumah kak nur n up.. peace!




Khamis, 23 September 2010

lima puluh tiga

babah, selamat hari lahir.. kami sekeluarga sayang babah.. kami doakan babah panjang umur, murah rezeki dan sihat sampai ke tua..

video



hadiah nanti kami balik le ye.. hihihi.. ucapan dari cucu feveret tok ayah aje le dulu.. huhuhu..

Rabu, 22 September 2010

entry tengah minggu

progress minggu ni kira ok juga.. tapi ada banyak lagi yang boleh ditambahbaik sebelum jumpa sensei senin depan.. sensei kecik (assistant prof) tanya mama buku yang dia bagi tu dah baca ke belum.. errr.. sudah baca, tapi tak paham.. camno.. hahahahaha

pagi tadi dah daftar.. alhamdulillah, sudah menjadi student kyodai mama ni.. kyodai stands for kyoto daigaku (kyoto university) bulan depan mula la agenda kelas-kelas.. mama n papa plan untuk masuk kelas nihonggo 9 jam seminggu.. papa dah disuruh senseinya.. mama punya sensei tunggu senin ni la.. kalau lepaih ni tak boleh cakap jepun baik hangguk kepala kat dinding aje le.. 9 jam seminggu noksss.. mau muntah ijo!

for the next 3 months, mama dah plan untuk buat literature review bagi mula.. sambil buat revision few subjects yang ingat2 lupa.. contoh calculus (dah sampai integration dah), differential equations semua tok nenek haram jadah benda cacing kerawit tu le.. pastu nak refresh Fortran.. sebab mama akan buat programming.. tak ade nye duduk lab korek2 tanah.. hik hik hik.. itu papa yang akan kena buat.. dalam masa yang sama nak study Matlab.. ada kata baik pakai Matlab aje.. tak payah susah2 study fortran.. hmmm.. kena fikir lagi ni..

sempat ke weh 3 bulan!! mati aku..

nak balik mesia hujung tahun ni.. huwaaaaaaaaaaaaaaaa.. sensei kasi greenlight.. tapi kalau progress haprak ade mau dia bagi? owwwhhh ttiiidaaaakkkssss


Selasa, 21 September 2010

lagu faveret aidan bear bucuk ぼくコッシー 【みいつけた!】

bergoyang2 bontot aidan dengar lagu ni.. mama pun suka lagu ni.. COMELLLLLLLLLL



jadi karnivor

saja je title gitu..

harini masih mood nak update resepi.. ntahle.. teringin nak makan gamaknya.. ni pun lapar lagi tak breakfast.. kang ado pi mamam awal ni kang..

kalau korang makan daging apa menu korang selalu buat ek? black pepper ngan masak kicap tu common kan?

lately mama suka makan ada satu resepi ni.. mama cilok dari blog mat gebu.. lupa dah nama dia.. rasanya lebih kurang nak jadi cam satay.. tapi mama buat jadi moist sikit.. makan dengan nasi panas2 memang sedap..

resepi daging goreng ala2 macam satay..

bahan2:
  • daging fresh.. lebih kurang 300gm.. ala2 senggengam la lebih kurang.. dicuci, rebus kasi lembut sedikit.. dalam 1/2 masak.. hiris halus2, ketepikan
  • bawang besar - sini nan ado bawah merah.. kalau korang ado sila pakai.. mama pakai bawang bombay kuning besar tu.. separuh untuk blend separuh di racik halus..
  • 1 sudu makan jintan manis
  • 1 ruas jari halia
  • garam n kunyit - mat gebu pakai kunyit hidup.. mama ganti kunyit serbuk aje le
  • air

bawang besar separuh, jintan, halia, kunyit n garam diblend sekali bersama 1/2 cawan air.. pastu gaulkan dengan daging.. biar kejap..

panaskan minyak lebih kurang 5-6 sudu makan.. pastu tumiskan perapan daging tu.. biar daging masak sampai air kering.. dalam masa yang sama, masukkan juga bawang dah dihiris tu.. agak2 la dalam 5-10minit lepas daging dah masuk..

siap!! angkat!!! kalau korang suka dia berkuah boleh juga.. mama rasa kalau masukkan sikit lada hitam dalam bahan blend pun macam menarik.. eh, boleh jadi menu untuk orang pantang gak ni kan? dap2..

selalu kalau mama masak daging yang keras sikit, air rebusan tu sure punya terus buat jadi sup daging.. campak2 aje carrot n kentang n celery.. sedap!

resepi daging kedua ni arwah emak yang ajar.. yang ini memang pedasssss terbaik!!!

bahan2

  • daging 300gm.. dapat batang pinang tak payah nak direbus2, terus hiris halus2
  • serbuk cili - dalam 4-5 sudu makan
  • garam
  • kunyit serbuk sikit

bahan2 atas tu terus perapkan sekali..

  • air asam jawa 1/3 cawan
  • daun kari

panaskan minyak dalam 5-6sudu makan.. ala2 bergenang gitu.. tumiskan bahan perapan.. pastu masukkan air asam jawa n daun kari.. masak sehingga air kering n daging empuk..

kalau resepi no 2 ni memang mama n papa layan makan dengan nasi panas2 n sayur tumis air je.. cellamaaakkk.. leleh ayaq liuq cheq kejap.. hahahahha


kalau korang ada resepi daging leh gak share.. sharing is caring.. right? hahahaa

Isnin, 20 September 2010

roti sosej



versi mama - campak2 nasib menjadi..

misi sosej ni - untuk di bawa ke rumah kak yang.. saja pi terjah rumah kakak baru balik dari mesia.. kasi bau2 mesia sikit.. rindu oooo.. harini pulak cuti 'hari menghormati orang tua' - comel kan? hehehehe..

kak yang masak lontong n nasi lemak.. ya Allah kenyang kami tak payah citer aa.. 2 3 round kami lanyak.. sambil2 tu update kisah2 mesia..

bila dapat jumpa kawan2 mesia kat sini baru la rasa bernyawa balik..

huhuhu


sebelum digoreng


cooked with love


nasib la menjadi.. sebab tepung roti dah habis.. main try je lanyak guna tepung gandum biasa.. huhuhuhu

practice makes perfect.. kali ni tak ada bantuan dikyah.. so berjaya jugala mama buat sendiri.. sebelum ni dikyah yang tukang lilit2 roti tu kat sosej..

doh guna breadmaker ajo laa.. bila la nak beli oven ni... tangan dah gatai2..

resepi doh
300gm tepung gandum
200ml susu segar
45gm butter
15gm gula
5gm garam
6gm yis kering..

campak semua ikut aturan cik BM

pastu uli cam bebenang.. mama timbang untuk separuh sosej guna 30gm doh.. sosej pula kerat separuh, basuh n lap kering..

bila dibuat bebenang, lilit pada sosej.. pastu celup telur yang dah dipukul n last sekali breadcrumbs..

siap, make sure biar kejap dalam 15-20minit supaya sempat dia naik sikit laie..

pastu goreng.. jangan pakai api besar sangat takut belah dalam tak masak..

tadaaa.. siap! tempoh buat.. cik BM kerja sejam, mama kerja sejam.. hahahahha

nota: mama minta ampun maaf tak terbalas komen2 sebelum ni.. sorry ye..

Khamis, 16 September 2010

milestone tak semenggah

dah lebih 9 bulan mama susukan aidan.. alhamdulillah.. syukur.. sekarang ni stok masih sendu2 tapi digagahkan jua..
pengakuan pesalah breastfeeding tegar - mama ada bagi FM kat aidan.. seminggu 5 kali - pagi aje.. time kat nurseri.. sedih sangat, tapi rezeki aidan gitu la.. rasa cam nak ketuk kepala.. geram n sedih..
tapi syukur stok masih ada.. kira sehari sekali aidan minum FM.. lain2 masih EBM dan malam memang jadi koala bear mama.. siap kaki cangkuk tangan kaut mama tak lepas2 sampai pagi.. hohoho.. tak bagi peluang langsung nak pump.. bila dah sampai pukul 10-11malam mama dah tak larat langsung dah.. tergolek lembik ok.. bangun pagi perah susu dah tak ada.. kering.. aidan whole night mulut memang kat nenen je.. sumpah malu kalau diambil gambar.. tidur sakit belakang tak payah citer aa..
sekarang budak kecik tu lagi pandai.. susu bukan setakat mengiring sebelah mama.. siap meniarap, gaya besar terkangkang semua ada.. aduyai!
tapi mama rasa antara banyak2 tips yang mama jumpa untuk tambah stok susu, tips ini yang paling terbaik..
POWER PUMPING!!
serius memang tambah juga stok sendu mama tu..
tapi kalau boleh buat seminggu straight power pumping ni memang kencang aaa..
mama first baca kat blog kak fid..
tapi kekdahnya lebih kurang gini laa
yang penting, anak tak ada dengan kita.. pi hantar nursery, kita bercuti sebab kalau tak cuti haru la nak buat..
buat aturan 15min pam, 15 min rehat, 15 min pam, 15 min rehat.. pastu rehat kejap dalam 1-2 jam, sambung balik pumping..
giler weh, kalau buat ni confirm!!!!!! susu tambah balik
dengan syarat,
mesti tenang, dan minum ayaq putih sebelum dan selepas pumping..
mama selalu buat sehari - dua hari je.. tak dapek la seminggu.. lab menanti.. sensei pun ada leceh le..
kalau dapat buat seminggu, ku buang FM tu terus!!!
hahahahhahaha..
kalau korang nak maklumat lanjut, tanya pakcik gugle la ek.. hehehehe

gambar pakcik google bagi




Rabu, 15 September 2010

dia dah datang dah..

alhamdulillah.. cuaca dah beransur sejuk.. syukur sangat2.. bukit2 dah mula kemerah-merahan.. tandanya cik 'aki' - autumn dah tiba.. bestnyaa
bawa basikal ke sekolah pun dah selesa.. malam datang awal.. maghrib masuk pukul 6.10pm.. isya' pukul 7.40pm.. huhuhuhu.. winter ni mesti best nak qadha puasa.. keh keh keh..
harap2 malaysia pun sejahtera cuacanya time2 gini.. nak beraya pun mesti seronok kan?
gambar google



masa jalan2 kat kyoto eki last weekend lepas balik dari rumah sahabat, tengok fesyen autumn bestnya.. tapi nak kena jimat duit le.. huhuhuhu.. tahan nafsu ni.. hnnss hnnsss.. hehehehhe

lepaih ni leh nyanyi lagu autumn in my heart.. huahahahaha.. jiwang nak pengsan!


Selasa, 14 September 2010

our raya story




kami di Kyoto - gambar ihsan kak Sherliza



gambar upload dah lama.. tapi macam bila nak menaip tu punya la ya rabbi huruf M tu besar sangat.. hohoho..

cerita raya kami tak sebest raya di mesia atau kat tempat lain la.. tapi rasa kemeriahan tu sebab sahabat2 kat sini buat kami rasa sebahagian dari keluarga.. alhamdulillah..

sesi takbir kat rumah syida n kimi - syida, mas curik tempek kat sini



malam raya kami berkumpul rumah syida n kimi untuk takbir.. sebak2 berjaya ku tahankan.. huhuhu.. malam tu makan sedap2 dah.. pengsan kekenyangan time balik rumah..



pagi raya kami sekeluarga ke miyako misse - solat aidilfitri kat dewan sana.. selesai solat aidilfitri, kami ke syugakuin.. ala2 buat open house gitu.. bukan ramai pun kami.. tapi masing2 pot luck sampai penuh meja.. alhamdulillah.. ada juga lontong, rendang ketupat semua la.. nasi tomato pun ade.. dessert2 tak payah citer la..

kira tak le rasa terasing walaupun jauh dari mesia..





ni masa nak naik train balik rumah dah..


terdampar papa n aiman.. hehehehe

raya kedua, pagi2 hari jiran rumah atas ding dong rumah.. tanya kami plan apa harini.. sekali depa ajak pi mandi sungai daaa.. uuuu.. besh2.. kami layankan aje.. lagipun memang takde plan untuk sabtu..

dari kiri yang tersengih tu la jiran kami.. the ishikawa.. baik betul depa ni..

noe n naoko ishikawa ada 2 orang anak.. sama la cam kami.. yang sulung taichi-kun sebaya aiman.. gambar kat atas tu tak nampak sebab dua2 dok layan ketapi.. elok sangat la..

baby no 2 dia nama tatsuki-kun.. baru 3 bulan.. comel sangat..

sampai petang juga la kami kat sungai tu.. syok.. sejuk ayaq dia ketaq kaki cheq.. papa, aiman n aidan je mandi.. mama malu2 kucing main ayaq je laa.. hihihihi

enjoy gambar

mama n aidan-kun

my boys

raya ketiga kami ke rumah kak mar n abg amir.. open house.. rumah kak mar ni kat zeze.. dah dekat dengan lake biwako.. kak mar masak macam2.. yang mama 2 kali makan soto ayam.. ngih ngih ngih.. pueh ati den!

dah2.. nak singgah blog orang lain pulak.. layan citer mesia laie best..

nota: gambar banyak kat FB.. macam tak koser nak upload sini laie.. ampun!

Khamis, 9 September 2010

meludah ke langit

tiba2 hati menjadi hangat sikit.. semua pasal ada status seorang rakan.. mama komen la sikit.. sekali ntah pasai apa ada sorang hamba Allah ni tunjuk dia hebat, sedap je cakap orang BODOH.. ececece.. kata orang tak belajar la, kena pi menuntut ilmu la.. cakap tok guru dia tu hebat la, negeri dia tu dah hebat ada hukum orang lain tak buat la.. dia bukan kenal mama pun, sedap2 je cakap perkataan macam tu..

aduhai, kesian ok orang2 macam ni.. orang macam ni lupa untuk lihat ke bumi.. rasa diri dia dah besar betul bila dia lebih tahu hukum hakam agama dari orang lain.. dia nampak orang lain tu semua jahil..

lupa kut..

ludah ke langit pasti akan kena ke muka sendiri..

kadang2 kita selalu cakap benda yang kita tak pasti apa perasaan orang lain.. owh lupa, orang macam ni pasti akan cakap perasaan tak penting.. hak dan batil tu yang penting..

takpela..

hidup ni macam roda..

kadang kita di atas..

akan ada masa kita di bawah..

harini ko cakap aku bodoh..

esok2.. kita tunggu aje le dan lihat..

takpe..

Allah kan ada..

orang2 macam ni memang tak serik dan hanya fikir matlamat dia aja.. dia hebat.. orang lain semua kudis.. sabar je la..

guru yang sebenar umpama padi.. makin banyak ilmunya makin tunduk ke bumi.. tak cakap megah sombong.. tak lupa diri.. tak cakap merepek..

harap2 mama pun akan jadi seperti padi.. cuma tak mahu padi yang dimakan pagarnya..

Selasa, 7 September 2010

maafkan kami.. teng teng teng teng

ala2 lagu p.ramlee gitu..

hati sebenarnya sebak2 sebab tak ada mood raya langsung.. puasa pun tak penuh ape laie mood raya.. cesss.. mentel bak kata orang jawa..

betul, orang boleh kata "orang lain pun pernah beraya jauh dari keluargaaa.. (sambil tarik muncung sedepa)"

tak kira la.. mama n papa tak pernah raya jauh dari keluarga.. sedih ok.. pertama kali raya di perantauan.. lagu raya baru 2 hari dengar.. itu pun rasa pelik2 aje.. kuih raya ada la 2 3 jenis sampai dari mesia.. baju raya budak2 pun biasa je..

ntah..

berat2 hati..

tak mau fikir sangat2..

apa2 pun kami sekeluarga menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf zahir serta batin buat semua yang mengenali diri kami.. berhati2 la pulang ke kampung.. semoga korang semua dapat beraya dengan bergembira.. insyaAllah

nota kaki: tahun depan tak kira!!! nak balik!!! huwaaaaaa

My not-so-little baby

My two huggable bears

Alhamdulillah, syukur.. Aiman turns 3 today.. dan sihat, dan cergas dan manja.. despite kena marah n tegur selalu, he's one active boy.. bijak dan cerdik! pandai ambil hati mama, manja dengan papa dan suka layan adik..

Aiman, mama dan papa sentiasa doakan Aiman jadi anak yang soleh, anak yang pintar, anak yang sihat dan anak yang sentiasa dirahmati Allah..

Mama nak Aiman jadi pembimbing untuk adik2 Aiman nanti.. jadi contoh terbaik.. dan pegang tanggungjawab serta amanah yang Allah berikan..

Mama nak lihat aiman membesar.. dan kita sama-sama belajar untuk melalui kehidupan ini..

terima kasih sayang sebab sudi jadi anak mama.. sudi untuk berkorban dan tahan dengan dugaan yang mama dan papa hadapi..

terima kasih sayang.. dan selamat hari lahir.. mama sayang Aiman..

Jumaat, 3 September 2010

inai inai inai.. cak!

*inai - tak ada orang.. org jepun punya style main ba ba cak..


alhamdulillah.. dah 9 bulan umur Aidan hari ni.. kejap je.. rasa baru lagi beranakkan si kecik tu.. sekarang ni dah makin lasak..

Aidan dah mula sebut mama n papa.. cepat oooo.. abang dia umur setahun lebih masih panggil mama aje.. semua orang dia mama kan.. hihihi..

Aidan dah kenal kalau kita panggil dia.. pandai buat muka cheeky macam 'saya tau mama marah tapi saya nak buat juga' punya muka.. geram ok!

budak kecik ni paling suka kacau mainan abang dia.. penat abang dia cakap 'Aidan, NO!, Aidan, NO!' hihihi.. comel.. tapi Aidan suka kalau tengok keletah abang.. dia akan gelak mengekek2.. suka kalau dapat sama2 dengan si abang..

Aidan dah mula berdiri.. kejap2 jatuh.. kesian, tapi practice makes perfect.. mama minta maaf sebab aidan tak ada walker macam abang.. rumah kita kecik sangat.. kalau aidan pakai pun confirm tak puas hati..

Moga Aidan membesar jadi anak yang sihat, soleh dan kuat.. mama n papa sayang Aidan..

yang ni rupa Aiman at 9months

yang ini Aidan pulak.. tak sama kan?


Khamis, 2 September 2010

hanamizu

*orang kedah kata hidung berayaq - jawapan untuk leen semalam kak mas tak sempat jawab

berjangkit dari anak sulung kesayangan.. mula2 aiman, nasib dia tak demam.. semalam mama siap demam teruk muntah2 dan lembik.. nasib ada papa n makcu.. kalau tidak tak tahu la apa jadi kat budak2 ni..

harini mama n aidan tak keluar.. pasal aidan pun dah berjangkit.. panas badan dia.. malam ni baru surut..

panas kat kyoto ni lain dari malaysia.. kat sini semalam suhu sampai 38deg.. panas bukan main.. pastu lembap2.. berpeluh2.. serius lain macam.. nasib juga buka dah awal.. pukul 6.26 dah berbuka.. pukul 7 dah macam pukul 8 kat sini.. cepat gelap.. tapi siang dia yarabbi tuhan aje yang tahu..

harap2 esok mama boleh ke lab.. kena pi juga.. dah 3 hari tak pi.. sroot sroot punya pasal..

lusa makcu nak balik dah.. ingat nak kena beli souvenir sikit buat family di mesia..

nota: hadiah haritu dah dihantar.. insyaAllah sikit hari lagi sampai le kat korang.. heehehhe

hana - hidung
mizu - air

hanamizu - hidung berair.. cikgu aiman yang ajar..

Rabu, 1 September 2010

what say u?

tinggal beberapa hari lagi Ramadhan tahun ini nak berakhir..

tak payah citer azam ramadhan mama memang dah ke laut.. tak dapat nak diselamatkan lagi..

anyway, mama cuma nak buka cerita..

pasal makan di khalayak..

ye, kalau di mesia confirm kita agak segan silu nak makan dikhalayak ramai kan? dengan mata yang memandang.. tak kira la sama ada kita tak berpuasa disebabkan uzur syarie atau tak uzur cam mana sekali pun.. pasti agak segan nak makan2 di hadapan orang lain kan?

tapi kat sini ade aje makhluk2 islam.. sah2 tau dia islam.. kut kalau jepun tapi islam tak mau puasa makan depan orang tu tak kisah la kan? ini sah2 ada yang bertudung.. muka tak boleh blah nampak melayu (melayu tak semestinya mesia ye..) makan depan makhluk2 jepun ni selamba aje.. bukan perempuan aje.. lelaki pun ade..

mungkin tak salah makan depan depa sebab depa tak tahu ramadhan tu ape, puasa tu apa..

tapi Allah tu kan tahu! kut ye pun, makan le sorok2.. segan la orang tu nampak.. lagipun apa salah jadi contoh yang baik depan orang bukan islam kan?

mana nak tau dapat pahala jihad???


hmmm.. fikir2kan..